Efemèrides

Efemèrides

1906.

De matinada, un fort sisme d’entre 7,9 i 8,6 graus Mw (magnitud de moment) va sacsejar la ciutat de San Francisco (Califòrnia, EUA), amb l’epicentre a la costa de Daly City i el sud-est de San Francisco. Es va sentir des d’Oregon fins a Los Angeles i, cap a l’interior, fins a Nevada. S’estima que entre 225.000 i 300.000 persones, d’un total de 400.000, van perdre les seves cases i que la meitat de la població es va refugiar a l’altra banda de la badia d’Oakland. Les xifres aproximades són d’almenys 3.000 morts, la major part al centre de la ciutat, i 189 més en altres zones de la badia de San Francisco. També van resultar afectats Santa Rosa, San José i l’àrea de Redwood City i la Universitat de Stanford. Amb tot, hi va haver més morts i danys materials pel gran incendi que es va produir després que pel mateix sisme.

1506.

El papa Juli II col·loca la primera pedra de la basílica de Sant Pere del Vaticà, a Roma.

1823.

Les tropes absolutistes franceses dels Cent Mil Fills de Sant Lluís travessen la frontera de la Jonquera i inicien l’ocupació de Catalunya, l’únic territori de la Península on els invasors van trobar una forta resistència.

1898.

La Cambra de Representants i el Senat dels EUA aproven alhora la guerra contra Espanya a causa de Cuba.

1946.

Es dissol la Societat de Nacions, que transfereix les seves funcions a l’ONU.

1983.

El Parlament de Catalunya aprova per unanimitat la llei de normalització lingüística, que qualifica el català com a llengua “pròpia” del Principat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia