cultura

Arqueologia

Cerdanyola abans dels romans

S'inaugura el Museu de Ca n'Oliver, situat al jaciment del poblat ibèric del mateix nom

Mostra la vida en aquest indret de la Laietània ibèrica des del 550 aC fins al 50 aC

L'edifici té dues plantes,una de dedicada a la difusió i una altra de centrada en la investigació

Amb una gran voluntat pedagògica ha obert les seves portes aquest cap de setmana el Museu de Ca n'Oliver de Cerdanyola, al capdamunt del jaciment ibèric del mateix nom, a la serra de Collserola. Des d'un dels punts més alts des d'on es pot contemplar la Cerdanyola actual, ara també es podrà fer una mirada en profunditat als cerdanyolencs que van habitar aquestes terres des del 550 aC fins al 50 aC, just abans de l'arribada dels romans.

Aquest nou projecte museogràfic ha suposat un inversió de 2,4 milions d'euros –amb aportacions europees, nacionals, locals i també d'entitats privades– i gairebé quatre anys d'obres. El resultat final és un edifici de 1.070 metres quadrats de dues plantes i una terrassa. La planta baixa es destina a guardar el fons de més de 500 objectes –un dels millors a Catalunya de l'època ibèrica–, una zona tècnica i de treball, i una biblioteca especialitzada en arqueologia amb exemplars provinents majoritàriament del Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC). A la planta primera, hi ha els espais destinats a la difusió en dues sales: una per a l'exposició permanent –Cerdanyola terra d'ibers–, i una altra per a les mostres temporals i actes culturals. La primera porta el nom de José Luis Maya, prehistoriador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va donar el suport científic a la realització de les excavacions arqueològiques al poblat de Ca n'Oliver i en altres jaciments de Cerdanyola. La segona sala està dedicada a l'arqueòleg Josep Barberà, que amb el seu equip va fer les primeres excavacions arqueològiques al jaciment de Ca n'Oliver als anys cinquanta.

Cerdanyola terra d'ibers s'estructura en set àmbits temàtics per conèixer l'origen dels ibers, l'organització de la seva societat, el seu dia a dia, les seves creences, els oficis... L'exposició complementa les tradicionals vitrines amb material trobat en les diferents excavacions amb plafons explicatius, una animació en 3D, dues animacions interactives i audiovisuals protagonitzats per integrants d'entitats culturals de Cerdanyola.

Primers visitants

El museu va quedar ple de gom a gom divendres durant la inauguració oficial, una imatge que es va tornar a repetir durant el cap de setmana coincidint amb la desena edició del Cap de Setmana Ibèric. Els visitants van poder gaudir de tallers d'escriptura, de tast de productes, de visites guiades i també de les reproduccions de dos habitatges de l'època que ara coronen el jaciment.

Polèmica

La posada en marxa del Museu de Ca n'Oliver, però, no s'ha escapat de la polèmica. Durant els discursos institucionals, la tinenta d'alcalde de Cultura –i exsòcia de l'anterior govern amb ICV, Consol Pla–, va qualificar de “decebedora” la llista de l'exalcalde, Antoni Morral, per obtenir el finançament de fons europeus. Morral va declinar opinar perquè era “un dia de festa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.