Gran angular

Ajuntar-se per produir quilowatts verds

renovables. Engeguen Som Energia, la primera cooperativa catalana de producció i consum d'energies renovables que han creat un grup d'alumnes i professors de la Universitat de Girona

La primera instal·lació serà una planta a Ordis per processar purins de porc

“Oferir energia al cent per cent renovable de productors locals a un preu equivalent al de la tarifa regulada i amb l'objectiu de cobrir a mitjà termini dos terços del consum dels membres amb producció pròpia”. Així resumeix el model de negoci de Som Energia, la primera cooperativa catalana de producció i consum d'energia verda, Gijsbert Huijink, professor d'economia mediambiental de la Universitat de Girona (UdG) i un dels seus fundadors. Els socis poden ser simplement consumidors, aportant una participació de 100 euros que recuperaran si deixen la cooperativa, o també participar en les inversions i així treure rendibilitat de la venda d'energia.

En una primera fase, s'establirà un conveni de col·laboració amb una comercialitzadora que subministrarà l'electricitat que la cooperativa vendrà als socis, i la segona consistirà a posar en funcionament plantes de producció en quatre sectors: biogàs, fotovoltaic, eòlic i biomassa. Confien en subvencions estatals i autonòmiques per fer front a la forta inversió inicial i que la generació elèctrica a partir de fonts renovables té unes primes per generació, tot i que aquestes es van rebaixant però també es van reduint els costos d'inversió. “Tot això provoca que els projectes s'amortitzin a mitjà termini i siguin rendibles a llarg termini, ja que la vida útil de les instal·lacions és d'uns 25 anys”, assenyalen, tenint molt clar que “no serà fins al quart any que el projecte aixecarà realment el vol”.

El primer projecte que s'engegarà quan hi hagi diners és una instal·lació de biogàs de 500 kW de potència a Ordis per processar els purins d'uns 7.000 porcs, amb una inversió d'1,7 milions d'euros. En fotovoltaica, tot i que el sector està paralitzat per l'amenaça de retallades retroactives en les tarifes dels grans parcs, no s'esperen retallades en les tarifes per a projectes petits sobre teulada amb menys de 20 kW, que són els que desenvoluparà la cooperativa: petits parcs solars en cobertes d'edificis industrials, instal·lacions esportives i col·legis. En energia eòlica, se centrarà en instal·lacions de 3 a 8 MW de potència, amb un nombre limitat de turbines (de 2 a 5) de 80 metres d'altura i d'1,5 MW cada una. Aquests projectes es desenvoluparan quan la cooperativa ja estigui molt madura, perquè la inversió necessària és de 4 a 11 milions d'euros i els permisos són difícils d'obtenir. Finalment, en generació elèctrica a partir de biomassa forestal i agrícola, el projecte preveu dedicar-se a fer inversions en instal·lacions destinades a calefacció i aigua calenta per a indústries, explotacions agràries i ramaderes i instal·lacions municipals.

La previsió més modesta és aconseguir 1.100 membres els primers dos anys, 1.000 el 2013 i 1.500 socis anuals a partir del 2014, una vegada iniciada l'activitat d'autoconsum. El primer any servirà per posar en marxa la cooperativa; el segon confien a poder oferir energia verda a tots els socis i començar a produir energia pròpia, i a partir del tercer any esperen un creixement constant en funció de l'evolució del mercat elèctric, del preu de l'electricitat (s'espera un augment fins als 0,16 euros/kWh l'any 2016, un 30% més que ara), la disminució dels costos de producció per millores tecnològiques contínues i el desenvolupament de polítiques de reducció d'emissions amb impostos.

Tothom en pot ser soci, però les instal·lacions només es faran a les comarques gironines. Els motius? Tots els membres inicials són professors, estudiants i exalumnes de la Universitat de Girona (la seu de la cooperativa és al Parc Científic i Tecnològic); la nova connexió elèctrica amb França incrementarà la capacitat de connexió i permetrà una alta integració d'energia renovable a la xarxa; és una regió amb un potencial productiu de 165.000 tones anuals de biomassa al bosc; al nord i a la costa fa bon vent, i a la demarcació hi ha moltes granges porcines d'engreix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.