Economia

El nou filó dels mòbils

Les línies associades a màquines per a serveis de seguretat, salut o serveis públics copen el creixement de la telefonia sense fils

El sector veu en aquest àmbit una via de creixement davant l'estancament de la veu i internet

La crisi està passant de puntetes pel sector de les telecomunicacions gràcies a l'impuls de les comunicacions mòbils. A l'agost el nombre de línies de telefonia mòbil va arribar a 53,5 milions d'unitats, un 2,4 per cent més que un any abans, segons dades fetes públiques ahir per la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT).

Però dintre d'aquest segment també hi ha àrees que creixen més que d'altres. Davant el gairebé estancament que arrosseguen les línies mòbils personals, aquelles línies associades a màquines són les que estan sustentant el creixement del sector, és a dir, de les telecomunicacions. Terminals que envien dades a través de la tecnologia 3GSM i que cada cop tenen una utilització més gran en temes de seguretat i control, la indústria o la salut i sanitat. A l'agost el nombre de línies relacionades amb màquines va superar els dos milions, amb un increment de gairebé el 19 per cent respecte al mateix període d'un any abans, segons la CMT.

“El sector de les telecomunicacions té força expectatives en aquests serveis perquè els tradicionals, la veu i la connexió a internet, cada cop s'abaratiran més i generaran menys rendibilitat”, assegura Jesús Martín Tello, soci d'Everis expert en el camp de les telecomunicacions. Així, en aquest camp, les operadores estan buscant tot un filó de nous serveis que els permeti esquivar l'estancament, tant en nombre com en generació de caixa, que travessen els negocis de telefonia mòbil.

Les companyies de serveis públics –aigua, gas i electricitat– són altres candidates a fer ús d'aquestes aplicacions de forma massiva per controlar el funcionament de la seva xarxa, a més de per seguir el consum que fan els seus clients, entre d'altres utilitzacions. “Grups d'automoció, com BMW o Audi, ja estan instal·lant terminals d'aquestes característiques per aconseguir informació i millorar el funcionament del vehicle”, explica Martín Tello, que afegeix: “Les asseguradores també estan interessades en aquests dispositius per conèixer el comportament del client i poder oferir bonificacions a aquells que siguin més responsables”.

Aquelles línies que ofereixin més disponibilitat, seguretat i intel·ligència en l'enviament de dades són les que poden generar un valor més gran, tant per a les companyies que les instal·len com per a les operadores, que així poden obtenir més ingressos. “Les empreses han de treballar conjuntament amb les operadores perquè només aquestes últimes són les que poden treure el màxim suc d'aquests serveis”, diu Martín Tello.

En definitiva, tot un nou filó per als grups de telecomunicacions, que veuen com la telefonia fixa i la mòbil aporten cada cop menys rendibilitat en els seus comptes.

LA XIFRA

114,4
línies de mòbil, sense incloure les associades a màquines, hi ha a l'Estat per cada cent habitants.

Petit descens dels ingressos

Els ingressos de la telefonia mòbil van caure lleugerament en el segon trimestre de l'exercici, segons les dades de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT). Entre abril i juny, les operadores presents al mercat espanyol van facturar un total de 3.472,4 milions d'euros, una xifra lleugerament superior a la del primer trimestre, però per sota dels 3.594,4 milions d'euros ingressats en el segon trimestre de l'any passat. Segons les dades ofertes ahir per la CMT, entre juny i agost Movistar, del grup Telefónica, va copar el 33,4 per cent dels guanys nets de línies, seguit d'Orange (29,5 per cent) i els operadors mòbils virtuals (13,6 per cent), mentre que Vodafone va perdre l'1,7 per cent.

Per altra banda, els operadors alternatius van acumular el 71,5 per cent de les altes netes de banda ampla registrades als mesos de juny a agost, davant el 27,2 per cent de Telefónica i l'1,2 per cent dels operadors de cable, segons dades facilitades per la CMT. La quota de mercat en banda ampla dels operadors alternatius i de cable ja arriba al 47 per cent, davant el 53 per cent que manté Telefónica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.