Gran angular

contra xifrada

Germà gran

r

Diuen que l'experiència és un grau, però sovint aquest valor es deixa escapar després de la jubilació. Aprofitar aquest talent des d'una perspectiva social és el que va empènyer ara fa 21 anys el Cercle d'Empresaris, amb el suport del Consell Superior de Cambres, a fundar a Madrid l'associació Secot (Sèniors Espanyols per a la Cooperació Tècnica). Un any més tard la iniciativa arribava a Catalunya amb la vocació d'oferir l'experiència i els coneixements d'exdirectius i exempresaris a joves emprenedors, pimes i ONG.

Avui la Secot té 150 voluntaris a Catalunya que assessoren de manera gratuïta els projectes que arriben a l'associació (prop de 7.000 des de l'inici de la seva activitat). El nombre de voluntaris, a més, no para de créixer, en part per l'efecte de les prejubilacions que precipiten l'expulsió del mercat laboral de professionals amb una llarga experiència i una actitud encara molt activa. Ho sap bé Ramon Prats, antic directiu de Nestlé que es va veure al carrer amb 58 anys i moltes ganes encara de fer coses.“Les empreses prenen decisions en funció dels costos sense tenir gaire en compte la pèrdua de talent que això pot comportar”, diu. Prats reconeix que l'experiència personal va ser força traumàtica per inesperada i que per ell entrar a formar part de la Secot va suposar “una ajuda moral i ocupacional molt important, una manera de continuar tenint una vida activa i profitosa”. Molts dels darrers voluntaris que han entrat a l'associació provenen d'experiències similars, i gràcies a això, explica Prats, “s'està rejovenint la Secot”.

La majoria dels projectes que arriben a l'associació són de pimes amb una visió molt emprenedora però pocs mitjans i sovint amb la manca d'una visió global del negoci. “Solen tenir perfils més tècnics però sense experiència en la preparació, per exemple, de plans financers més a llarg termini”, explica el voluntari de la Secot. Un perfil similar a aquest és el que tenen els socis de Patatabrava.com, una xarxa social universitària creada per alumnes de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona el 2002 i que avui ja supera els 300.000 universitaris registrats a tot Espanya.

Com a empresa, Patatabrava.com es va constituir a finals del 2006 i es va instal·lar al Parc de Recerca de la UAB. Va ser a través d'aquest trampolí que el mes de març els socis de l'empresa van entrar en contacte amb la Secot. “Al principi hi vam anar amb cert recel perquè el nostre és un sector molt nou i pensàvem que resultaria difícil que gent més gran l'entengués bé”, admet un dels socis de Patatabrava.com, Oriol Solé. Però aquesta sensació va durar poc perquè després dels primers contactes amb Ramon Prats i amb Antoni Calatayud —els dos sèniors de Secot que han assumit l'assessorament en aquest projecte—, aquests emprenedors van tenir clar que l'experiència seria positiva. “Quan els vam començar a explicar les problemàtiques que teníem de seguida ens van saber donar molt bones referències de per on seguir avançant, i al final t'adones que per molt diferents que siguin els sectors l'experiència sempre és vàlida”, destaca Solé.

Encara no hi ha data de caducitat per a aquesta experiència d'assessorament però el balanç sembla positiu i, amb l'ajuda dels sèniors de Secot, Patatabrava.com està actualitzant els seus plans d'explotació per a cada una de les línies de negoci que té. Tot un nou horitzó després de viure en primera persona els efectes de la dràstica caiguda d'inversió publicitària en línia i la forta competència que exerceixen les xarxes socials més generalistes. “Quan vam començar ara fa vuit anys aquest era un tipus de negoci molt innovador perquè aleshores quasi ningú parlava del web 2.0, el creixement va ser molt ràpid i quasi no vam tenir temps de plantejar-nos les coses a més llarg termini”, explica Solé. I en aquesta fase estan ara aquests emprenedors que han aconseguit traslladar la seva comunitat virtual a prop d'un centenar d'universitats i centres de formació superior de tot l'Estat a través d'una plataforma on els estudiants comparteixen experiències i apunts, i on s'ofereixen serveis com pisos o habitacions per compartir, informació sobre els graus o fins i tot una botiga virtual.

Mentre ara els socis de Patatabrava.com estudien com exportar aquesta comunitat a l'exterior, continuen compartint experiències i dubtes amb Ramon Prats i Antoni Calatayud. Aquest és només un dels molts exemples de col·laboració de la Secot. Per les seves mans han passat molts altres i en passaran molts més. Per compartir sempre hi ha temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.