Necrològiques

Dolors Viladrich i Pascual

Compositora de sardanes

La compositora manresana Dolors Viladrich i Pascual va morir diumenge a l'hospital Josep Trueta de Girona, a l'edat de 73 anys, víctima d'un infart. La compositora va tenir l'infart dissabte mentre ballava sardanes a l'aplec de l'Escala. Durant la sessió del matí, Viladrich es va desmaiar i va ser traslladada ràpidament a l'hospital Josep Trueta, on, tot i que en principi van aconseguir estabilitzar-la, finalment diumenge va morir, segons va informar ahir la Comissió de l'Escala Ciutat Pubilla.

Nascuda a Manresa el 12 de novembre del 1936, la seva mare era professora de piano i el seu pare instrumentista de saxo i clarinet, per la qual cosa ja de petita va viure en un ambient musical, tot i que va ser la mateixa família que li va desaconsellar continuar la carrera musical perquè “eren temps molt difícils”. No va ser, doncs, fins al 1994 quan, després d'una prejubilació als 58 anys, va decidir reprendre i perfeccionar els estudis de piano i harmonia. El 27 de novembre del 2001, la cobla Jovenívola de Sabadell va estrenar la seva primera sardana, Un sentiment. Autora d'una vintena de composicions més, el 2008 va editar el primer CD, Il·lusions, amb la cobla Els Montgrins, tot i que alguna de les obres ja havien estat enregistrades per altres formacions, com ara les cobles Contemporània i La Principal de la Bisbal. Les sardanes Anna Maria, el 2005 al Palau de la Música, i Per a tu, Joan, el 2009 a l'Auditori de Girona, van ser finalistes del concurs La Sardana de l'Any.

Tant l'agrupació sardanista Avi Xaxu com la Comissió de l'Escala Ciutat Pubilla van lamentar aquesta “important pèrdua” i la Federació Sardanista de Catalunya va destacar que Dolors Viladrich “era una de les compositores més conegudes en l'àmbit sardanista i representava l'inici de tota una generació de dones compositores en el món de la música per a cobla.”

El funeral se celebrarà avui dimarts, a les 10 del matí, a l'església parroquial de la Sagrada Família de Manresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.