cultura

vilanova i la geltrú

Una anàlisi dels gravats de Ricart, al Balaguer

La biblioteca presenta el treball de catalogació de les proves d'assaig de l'artista

L'exposició coincideix amb el 50è aniversari de la mort del gravador

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer inaugurarà demà a la tarda una exposició d'homenatge al gravador local Enric Cristòfol Ricart en el 50è aniversari de la seva mort. Es tracta d'una mostra del treball de catalogació de les proves d'assaig que l'artista va reunir en dos àlbums al llarg de la seva carrera i és, per a la directora de la biblioteca Víctor Balaguer, Montserrat Comas, una “contribució proactiva a la recerca”.

E.-C Ricart (1960-2010). Gravats “mostra explícitament una feina de catalogació feta durant sis anys” i prepara el terreny a la investigació, tot i que no presenta tota la seva obra, sinó la que s'obté a través dels àlbums de proves de l'artista en què es mostra tot el procés creatiu, segons explica Comas. I és que els àlbums de proves són importants per estudiar la figura de l'artista com a gravador, però també l'evolució del seu estil i els elements iconogràfics més recurrents a la seva obra. Els àlbums que inspiren l'exposició van ser donats pels hereus de l'artista a la biblioteca l'any 1960 i el primer conté 188 fulls numerats i més d'un miler de gravats datats entre els anys 1915 i 1943. El segon té 267 fulls i 1.858 gravats datats entre el 1943 i el 1960.

Gairebé la totalitat dels gravats al boix fets per Ricart estan recollits en aquests dos àlbums i amb aquesta tècnica va elaborar ex-libris, goigs, il·lustracions per a llibres i nadales. Precisament, aquesta primavera la Penya Filatèlica de Vilanova i la Geltrú va commemorar l'aniversari de la mort de Ricart amb una exposició organitzada per Xavier Capdet amb cartells i il·lustracions del gravador vilanoví, que va arribar a dissenyar un segell de correu aeri que havia de fer la impremta Oliva de Vilanova per a la República, a finals de l'any 1938, i que ja no es va arribar a publicar.

El treball de catalogació iniciat fa sis anys ha referenciat i digitalitzat prop de 3.000 gravats i l'exposició mostra tot aquest treball de recerca amb la projecció continuada de 300 gravats digitalitzats; la possibilitat de consultar mitjançant un ordinador de sala la base de dades completa, i recuperant una pel·lícula amb guió de Ferran Sanz produïda per Canal Blau i la Biblioteca Museu Balaguer, de l'any 1993, que explica la vida i l'obra de l'artista. La mostra s'inaugura demà a les set de la tarda i en les properes setmanes es faran diverses conferències.

Enric Cristòfol Ricart Nin va il·lustrar amb els seus gravats al boix nombrosos llibres, des d'El Quixot (Miguel de Cervantes) fins a Aleluyas (Santiago Vinardell, 1919), La vida es sueño (Calderón de la Barca), Àncores i estrelles (Sagarra, 1935) i l'Odissea (Homer, 1948). Però, a més, les seves obres es van plasmar en nombroses auques, recordatoris, goigs, felicitacions i cartells festius.

LA FRASE

La feina de catalogació és una contribució proactiva a la recerca sobre el gravat
Montserrat Comas
directora de la biblioteca víctor balaguer

LA XIFRA

3.000
són les proves d'assaig
dels gravats al boix que va fer Ricart i que s'han digitalitzat i catalogat a la biblioteca.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.