Medi ambient

El Besòs, un riu amb dues cares

El Parc Fluvial del Besòs, que rep cada any una mitjana de 750.000 visitants, es consolida com a un dels indrets més destacats de Santa Coloma

A Montcada, la situació no és tan idíl·lica

Els colomencs més escèptics no haurien apostat mai per la recuperació del tram final d'un dels rius més contaminants de tot Catalunya. Receptor d'abocaments indiscriminats durant molts anys –va viure l'etapa més fosca a la dècada dels setanta, amb l'increment de població i el desenvolupament de la indústria– és avui dia un espai recuperat en el seu tram final, tant des del punt de vista ambiental –s'hi poden trobar 200 espècies diferents d'aus– com des del punt de vista ciutadà. I és que la millora de la conca, iniciada a mitjan anys noranta, va propiciar el desenvolupament posterior del Parc Fluvial del Besòs, actualment un dels indrets naturals més visitats de Santa Coloma. Amb 115 hectàrees, rep cada any una mitjana de 750.000 persones. “És el projecte més singular de la transformació de Santa Coloma en els darrers deu anys”, explica orgullosa l'alcaldessa, Núria Parlon.

La recuperació del tram final del riu es va iniciar l'any 1995, amb un acord que van subscriure els ajuntaments de Barcelona, Santa Coloma, Sant Adrià i Montcada, al qual un any després s'incorporaria el Consorci per a la Defensa de la Conca del Riu Besòs. El projecte, que es va subvencionar en un 80% amb fons europeus, es va centrar en la millora de les aigües del riu, a través de la seva depuració i regeneració, incorporant zones d'aiguamoll a les dues bandes del Besòs. Una altra de les actuacions principals va ser el soterrament de les línies elèctriques al llarg del riu, que va finalitzar l'any 2005, i la construcció d'espais d'ús ciutadà, com ara els 12 quilòmetres de carril bici. Amb la recuperació de la desembocadura, els darrers 450 metres de la conca i per territori adrianenc, es va tancar un projecte ambiciós que va costar 37 milions d'euros.

“Ha estat una aposta decidida per millorar la ciutat i ha revertit, i molt, en els ciutadans”, resumeix Parlon. Ningú no dubta que la feina de tots aquests anys ha convertit el riu Besòs al seu pas per Santa Coloma “en una façana digna”, però no tot està fet.

Viure-hi d'esquenes

De fet, Montcada ha viscut i continua vivint d'esquenes al riu Besòs. Malgrat la feina feta des del 1995, l'aspecte del tram del Parc Fluvial del Besòs que travessa el terme montcadenc no té res a veure amb la realitat que es viu aigües avall. La utilització ciutadana d'aquesta conca només és possible de manera parcial i gràcies a un passeig per a vianants i bicicletes que transcorre paral·lel a la carretera de la Roca. L'Ajuntament de Montcada fa temps que lluita contra els abocaments il·legals que sistemàticament es fan dins de la zona de domini públic hidràulic. Una mostra en són les periòdiques accions de neteja que assumeixen tant la Diputació com l'Agència Catalana de l'Aigua –l'última es va fer l'abril d'aquest any–. Des que es van iniciar les obres de construcció de la línia del tren d'alta velocitat, la llera del Besòs és el punt d'entrada dels camions que diàriament treballen en una zona limítrof amb el parc fluvial. I pròximament s'iniciaran els treballs de construcció d'un nou ramal de gas a càrrec d'Enagas. El consistori reconeix que li costa molt tenir un control sobre qui entra al riu i ha demanat insistentment a les empreses que tanquin els accessos quan no hi treballen per evitar l'entrada de gent que fa abocaments incontrolats.

Malgrat aquestes agressions, el conveni de gestió del riu que Montcada i la resta de municipis de la conca del Besòs van signar amb la Diputació de Barcelona garanteix les tasques de manteniment de les zones humides i la depuració de les aigües residuals; fer una vigilància ambiental del riu i també una vigilància als punts d'accés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.