Articles

A la tres

Car? Caríssim!

“Diu el senyor Mariano Rajoy que el nacionalisme costa molts diners, i té tota la raó, el senyor Rajoy”

Diu Mariano Rajoy, que és aquest senyor que durant uns dies ha decidit comprar-se un abonament de l'AVE per traslladar, dia sí dia gairebé també, la seva segona residència a Catalunya, que el nacionalisme surt molt car. “El nacionalisme costa molts diners”, va ser la seva frase textual l'altre dia en un discurs pronunciat a Vila-seca.

Durant les campanyes electorals, els candidats pronuncien frases més o menys incendiàries, més que menys demagògiques, sovint una mica rebuscades, i sempre a la recerca del titular impactant. Pocs, però, pronuncien frases que continguin una veritat tan absoluta com la pronunciada dissabte passat pel líder de la dreta espanyola. El nacionalisme surt car. És una màxima rodona, inexpugnable. Com a molt encara admetria, potser, sense perdre sentit i afinant l'exactitud, un superlatiu: el nacionalisme surt caríssim. Així seria perfecte.

I tant. Els catalans som els més indicats per saber els cabassats de diners que ens costa el nacionalisme des de fa anys i panys. Ens costa 1.094 euros per català a l'any des del 1991, segons els últims estudis sobre balances fiscals. Ens costa al voltant de 15.000 milions anuals a tots plegats, segons els càlculs més fiables. Això és el que ens costa el nacionalisme. El nacionalisme espanyol, ens ho fa pagar. Molt car. Molt car i encara hauríem d'afegir-hi, per ser exactes, alguns imports intangibles com ara la persecució contra la llengua o els atacs constants a la sobirania del poble català. Un ull de la cara, ens costa això del nacionalisme espanyol. Té tota la raó el senyor Rajoy. Per això volem fugir-ne.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.