Cultura

Error intencionat?

Un simposi d'historiadors a Arenys de Mar debatrà el possible origen català de Colom i per què es va negar

Arenys de Munt serà el marc divendres i dissabte del 10è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, una trobada d'historiadors i altres especialistes promoguda per l'Institut Nova Història en què s'argumentarà el possible origen català de Cristòfor Colom. L'historiador Jordi Bilbeny, organitzador del simpòsium, ha afirmat que les seves tesis sobre l'origen de Colom són “serioses i contrastades”, però que hi ha interessos perquè no surtin a la llum. “És important que hi hagi una consciència estatal del passat; aquí la història ha estat manipulada, tergiversada i silenciada”, va dir ahir Bilbeny, en declaracions recollides per Europa Press.

En la mateixa línia, Albert Codinas, president de l'Institut Nova Història (INH), creu que s'ha manipulat la història amb una “clara intenció política”, que hi ha proves clares que avalen l'origen català de Colom i la implicació de les institucions catalanes en el descobriment d'Amèrica, i que no hi ha una crítica rigorosa a aquestes teories, sinó més aviat “difamacions i acusacions personals”.

Confusió intencionada

Constituït el 2008 per promoure la investigació dels fets històrics de la confederació catalano-aragonesa entre els segles XV i XVIII, l'INH considera que el Cristòfor Colom genovès era un plebeu sense coneixements cartogràfics ni marítims. Aquesta figura va ser confosa amb el veritable descobridor, un cartògraf i militar nascut a Barcelona. Segons l'INH, “la corona castellana, a mesura que assoleix el control de les antigues corones hispàniques i entra plenament a Catalunya (...), hi introdueix elements de control i censura implacables”. És amb aquests elements, segons l'INH, que es va negar l'origen català de Colom i se'n van eliminar gairebé totes les proves.

El simposi s'inaugura divendres a la Sala Municipal, amb parlaments, música i dos documentals. Dissabte hi haurà vuit taules rodones, amb 4 o 5 ponents cada una, en què es desglossaran els diferents aspectes del tema.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.