Economia

Obituari

La fi d'una etapa

Adéu al senyor de l'acer

Mor als 71 anys Francesc Rubiralta, president de la siderúrgica Celsa, una de les multinacionals més importants de Catalunya i Europa

El seu fill, Francesc Rubiralta Rubió, el rellevarà en els càrrecs dins del grup

El seu nom no va tenir tants esments a la premsa com el d'altres empresaris de relleu, però el seu currículum era absolutament imprescindible en tots els who is who de l'empresa a Catalunya i a Espanya. Francesc Rubiralta Vilaseca, fundador, president i conseller delegat de Celsa Group, va morir dijous a la matinada a Barcelona, als 71 anys d'edat, i va deixar les regnes d'una empresa siderúrgica de primera fila en mans del seu fill, Francesc Rubiralta Rubió, que ja hi ha ocupat diversos càrrecs executius.

El fins ara màxim responsable d'una de les companyies productores d'acer líder a Europa (el grup factura prop de 5.500 milions d'euros i té uns 8.000 treballadors), va néixer a Manresa el 1939. Després del seu pas per la Politècnica de Barcelona, on va estudiar enginyeria industrial, va continuar la seva formació a l'IESE, i a les universitats de Carnegie Mellon, Harvard i Stanford.

El 1967, Rubiralta va fundar Celsa. L'empresa familiar, tota una institució a Castellbisbal, on té la seu central, fabrica l'acer amb forns elèctrics i amb la ferralla com a primera matèria. Del primer embrió de la companyia s'ha arribat, quatre dècades més tard, a una multinacional amb presència a França, la Gran Bretanya i Polònia, entre altres països.

Val a dir que el grup Celsa es va dividir en dues empreses ben diferenciades el 2006, quan Francesc Rubiralta va assumir la gestió de la divisió d'acer de Celsa mentre, al seu torn, el seu germà Josep Maria es quedava amb el grup Werfen, especialitzat en la producció de material hospitalari.

Malgrat la seva discreció extrema com a empresari Rubiralta Vilaseca va mantenir una intensa activitat filantròpica en àmbits diversos, lligats o no a l'activitat corporativa, com ara l'impuls de la formació contínua per al desenvolupament empresarial. Alhora, va ser promotor de l'Institut de l'Empresa Familiar i de diverses càtedres sobre temàtica econòmica i empresarial a la Universitat Politècnica de Catalunya i les escoles de negoci IESE i ESADE.

Rubiralta també va exercir tasques de mecenatge i va mantenir tota la seva vida un fort vincle amb el món cultural. D'aquesta manera, va ser benefactor del Gran Teatre del Liceu i vocal de la junta del patronat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. També va formar part de l'equip que va crear la Fundació Adana, que investiga sobre l'origen i el tractament del trastorn per dèficit d'atenció, amb o sense hiperactivitat (TDAH). El funeral per Francesc Rubiralta tindrà lloc dissabte al Tanatori de les Corts, segons fonts de la família.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.