Articles

La contra

Les capes de la sida

La Tecla Sala de l'Hospitalet exposa treballs de presos de Quatre Camins i d'adolescents del barri del Raval, fruit d'uns tallers sobre la malaltia

Un llit amb llençols blancs i una tauleta de nit de fusta blanca. Dos mobles molt senzills i despullats de personalitat han servit de punt de partida a un grup d'adolescents de l'Unitat d'Educació Compartida del barri del Raval i a un grup de presos del departament d'Atenció Especialitzada de la presó de Quatre Camins per parlar de manera o menys directa sobre el virus de la sida en uns tallers d'art contemporani, a través de conceptes com el plaer, el risc, la confiança...

Sempre des de l'experiència viscuda i fregant de ben a prop aspectes molt íntims, els participants al taller s'han expressat verbalment però també amb obres d'art, que s'exposen fins al dia 19 de desembre, en la mostra Espais íntims dela Tecla Sala de l'Hospitalet. El resultat ha estat com un procés d'autoconeixement. Així ho ha viscut Enrique, pres de Quatre Camins, que ha realitzat un autoretrat força eloqüent: “Ens van donar paper normal i paper vegetal, translúcid, per poder mostrar les diverses capes de nosaltres mateixos”. I Enrique, en la recerca de la seva essència i lluitant contra la desconfiança, escriu en el seu autoretrat: “L'únic que realment ens pertany és allò que no podríem perdre en un naufragi”.

Els nois del Raval van especular sobre qui podria ser el propietari del llit i de la tauleta de nit. “Si el noi o noia que hi dorm amaga alguna cosa sota el llit... ”, explica Rubén. A partir d'una agenda i una habitació fictícies d'una adolescent anomenada Maria que escriu sobre un problema de salut, van endevinar què potser li havien diagnosticat que era seropositiva. Exposen un vídeo d'ombres xineses en la què els nois i noies recreen possibles vivències de la Maria.

Els dos tallers han estat impulsats per la Fundació ArtAids, que lluita contra l'estigmatització de la sida utilitzant l'art contemporani. El seu president i fundador, Han Nefkens, insisteix en la necessitat que es parli de la sida com “una malaltia crònica qualsevol, com la diabetis” i qualifica els participants als tallers, d'“artistes potencials”. L'entitat Experimentem amb l'art s'ha ocupat d'organitzar els tallers amb la col·laboració dels artistes Cristina Calderón i J. Paulete, autors de la instal·lació del llit i de la fictícia Maria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.