Societat

La contra

Mig segle i un any de Falcons

Els Falcons de Vilafranca van tancar el seu programa d'actes amb motiu del 51è aniversari amb una exhibició celebrada al Casal que va tenir un important èxit de públic

Van omplir el Casal ahir al migdia, i se senten orgullosos i recompensats per la gran afluència de gent. Els Falcons de Vilafranca, amb motiu del seu 51è aniversari, van recórrer el municipi per després oferir una exhibició en la qual van aixecar una pira 6x6, i una escala de deu, entre altres figures. Amb una setantena de membres, un nombre constant mantingut al llarg de la seva història, la colla vilafranquina recull els fruits de la gran celebració del 2009 en haver assolit el mig segle. “L'any passat va ser la traca grossa, i ara, anirem continuant els actes, any rere any”, explica David Serrano, secretari de l'entitat. Enguany, el programa d'actes d'aniversari ha estat format pel tradicional pregó, una festa de temàtica falconera, jocs i una cercavila berenar per als infants, la primera edició de la pujada a l'ermita de Sant Pau, i un Falcotast, és a dir, un tast de cava dels Falcons estrenat l'any passat i amenitzat amb músiques, vídeos i fotografies relacionats amb la colla. “La resposta a nivell popular ha estat molt bona. En fem una valoració estupenda”, reconeix David Serrano, molt satisfet per haver aconseguit “aproximar la colla a la gent”.

Provinents d'un moviment gimnasticoesportiu nascut el 1862 a Txecoslovàquia anomenat Sokol (falcó en eslau, un ocell amb connotacions heroiques en la mitologia eslava), els falcons van arribar a Catalunya el 1930 gràcies a la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Després de l'aparició de diverses colles, com els Falcons de Sant Vicenç dels Horts (els pioners), de Llorenç del Penedès o d'Ivars d'Urgell apareixen els falcons de Vilafranca el 1959, amb l'objectiu de deixar de banda el caràcter més gimnàstic dels seus orígens. No va ser fins un any després que van realitzar la seva primera actuació, al Casino Unió Comercial. La utilització del mocador típic casteller el 1975, la càrrega de la primera pira 6x6 un any més tard, o el primer pilar de cinc, el 1987, són algunes de les fites assenyalades de la colla. També cal destacar l'entrada oficial de la primera dona als falcons vilafranquins, l'any 1988. La colla va rebre la medalla de la Vila, un reconeixement amb què l'Ajuntament de Vilafranca va voler homenatjar els falcons pels seus cinquanta anys d'història.

A l'hora de mantenir l'activitat, els assajos, cada divendres a la nit a l'Escorxador i a la plaça de Santa Maria, són essencials. Per a la tècnica de la colla, Foix Cuyàs, un membre dels Falcons ha de tenir “força, però, sobretot, equilibri”. Ahir, la pira 6x6, una de les figures més costoses aconseguides per la colla, no es va poder descarregar, tot i que el gran esforç que es va dur a terme va rebre uns merescuts aplaudiments d'ànim del públic. A hores d'ara, els Falcons ja tenen un altre repte: descarregar l'escala d'onze l'any vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.