Política

La Xina crea un Nobel de la Pau alternatiu

El guardonat ha estat l'exvicepresident taiwanès Lien Chan, però no ha acceptat la distinció

La notícia coincideix amb la vigília de la cerimònia d'entrega del Nobel de la Pau a Oslo

En resposta a la concessió del premi Nobel de la Pau al dissident Liu Xiaobo, una organització xinesa ha creat el premi Confuci de la Pau, la seva pròpia versió del guardó. El premiat ha estat l'exvicepresident taiwanès Lien Chan, que no ha acceptat la distinció.

L'oposició independentista taiwanesa i polítics del Partit Kuomintang, del qual Lien Chen és president honorari, han criticat la concessió del premi al dirigent polític taiwanès i l'han considerada com una maniobra destinada a desviar l'atenció de la cerimònia d'entrega del Nobel de la Pau a Oslo, que tindrà lloc demà.

L'acte d'entrega del Confuci, sense la participació de Lien Chan, ha tingut lloc avui a Pequín. El guardonat, per mitjà del seu portaveu, ha dit desconeixia el premi i que no vol fer-ne cap comentari.

Tot i assegurar ser independent del govern, l'organització del Confuci ha criticat Noruega i l'ha qualificat de “país petit” i “minoria pel que fa al concepte de democràcia i llibertat”. “Amb més de 1.000 milions d'habitants a la Xina, el Confuci hauria de tenir més importància en els assumptes de la pau mundial”, ha defensat el comitè del premi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.