L'humanoide més avançat d'Europa

El robot Reem B, de paternitat catalana, va ser el producte estel·lar de la fira Robotik, que s'ha celebrat aquests dies a Sabadell

El futur no és tan lluny com es podria pensar. Almenys aquesta és la conclusió que es podia extreure ahir al Centre de Fires i Congressos Sabadell. En un recinte històricament molt lligat a la robòtica –era la seu de l'antiga planta de l'empresa ABB a la ciutat– i en el marc de la primera edició de la fira Robotik, totes les mirades van quedar fixades en el prototipus humanoide Reem B, un robot capaç de caminar tot sol, de reconèixer i agafar objectes –de fins a dotze quilos–, d'orientar-se en escenaris interiors, d'identificar cares i, fins i tot, d'obeir a algunes paraules en anglès.

Aquest últim camp, el de la interacció amb els humans, és el més complicat de treballar, segons indica el director de la fira, Joan Pere Sánchez: «No hi ha res més complicat que la comunicació oral, i el més difícil d'assolir és que et pugui arribar a entendre.» En aquest sentit, el model japonès Asimo «encara està un pas endavant en l'aspecte perceptiu»; per això el Reem B no pot ser considerat l'humanoide més avançat del món, sinó d'Europa. Tot i això, hi ha un aspecte en què el prototipus que es va exhibir ahir a Sabadell està molt per sobre de tota la resta, la durada del seu funcionament amb total autonomia: «El rendiment energètic de l'Asimo tan sols és per a 15 o 20 minuts i el del Kawada HRP-2, que està més orientat a la producció, per a una mitja hora», indica Sánchez.

El Reem B, un successor molt millorat del Reem A, és un projecte de l'empresa amb capital dels Emirats Àrabs Pal Technology Robotics, però que ha estat desenvolupat a Barcelona per un equip d'investigadors catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.