Educació

universitat

La URV aprova el pressupost pendent de les polítiques del nou govern

Tanca un pressupost de 118 milions, influenciat per inversions finalistes

Grau lamenta la falta de concreció en polítiques d'investigació i recerca

El consell de govern de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va aprovar ahir, en l'última sessió de l'any, el pressupost de l'any vinent, de 118,3 milions d'euros, un 1,58% superior a l'exercici actual. El concert econòmic del pla d'inversions (2007-2013), que per al 2011 assigna una partida de 9,3 milions d'euros, afavoreix l'increment pressupostari. Excloent la partida d'inversions, el pressupost ordinari de l'activitat de la URV es reduiria un 1,82% i se situaria en 108 milions d'euros.

Aquest darrer import reflecteix la davallada percentual, en la variació entre els comptes del 2010 i els del 2011, que experimenten les partides de subvencions (-3,53%) i de la despesa de personal (-2,45%), influïda pel decret que el juny passat va fer retallar les nòmines dels funcionaris.

El pressupost garanteix el compliment de tres eixos, com explicava el rector, Francesc Xavier Grau, “el funcionament de l'activitat ordinària, les obres que estan en marxa i la salut financera de la universitat". Tot plegat, però, “un pressupost carregat d'incerteses i que caldrà que es concreti", feia veure Grau, a causa de la redacció dels comptes en base a la pròrroga pressupostària del govern de la Generalitat. Al finançament bàsic s'hi ha aplicat el percentatge compromès pel govern sortint en base als imports que no ha satisfet del pla de millora de finançament de les universitats (2007-2010).

“No tenim cap informació ni orientació”, deia el rector, pel que fa a les línies de treball del nou govern en l'àmbit universitari. El discurs polític “no ha fet prou èmfasi al paper de la investigació i la recerca” en la societat del coneixement, “que és l'única que pot mantenir el nivell de benestar que tenim”.

Grau considera que, malgrat la reducció de la despesa que apliquen les administracions, hi ha àmbits en els quals cal incrementar el pressupost, com és el cas de l'educació superior i la recerca: “El sistema universitari li costa 900 milions d'euros, a Catalunya, d'un pressupost de 38.000 milions”. El pes és baix i en opinió seva no hauria d'estar perjudicat per les reduccions que s'apliquin als comptes de l'administració: “No podem interrompre la dinàmica de creixement en què estàvem”. El rector entén que, en una societat del benestar, la factura es paga amb valor afegit, aplicant polítiques de ciència i innovació. “No podem guanyar el mercat amb costos laborals baixos sinó amb productes amb més valor”, un objectiu que descansa “en el coneixement; si reduïm l'esforç en recerca farem una aposta en la direcció contrària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.