Societat

El Congrés tomba la “llei Sinde”

La norma preveia la possibilitat de tancar totes les pàgina web amb continguts que no respectessin la propietat intel·lectual

El PSOE no aconsegueix que CiU li doni suport

Tot i destinar bona part de la tarda a negociar amb CiU i PNB, el PSOE no ha aconseguir obtenir els vots necessaris per aprovar la que s'ha conegut com a “llei Sinde”, sobre descàrregues a Internet i que és una de les normes que forma part de la llei d'Economia Sostenible. PP, PNB, ERC-IU-ICV i CC ja van anunciar que no hi votarien a favor. La darrera esperança era CiU, que havia demanat que es donés suport a d'altres esmenes per donar un “sí” a la llei. L'aprovació d'aquesta llei ha provocat un autèntic terratrèmol a la xarxa. Les pàgines de descàrregues van parar aquest diumenge com a mostra del seu rebuig i les pàgines del PSOE o el Congrés dels Diputats han estat víctimes d'atacs cibernètics.

“A tots els que ens preocupa la cultura ens preocupa que Internet no sigui un espai on tots els drets siguin compatible”, d'aquesta manera la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, valorava el que ja era evident abans de la votació, la norma sobre les descàrregues no tiraria endavant.

El pas parlamentari d'aquesta llei ha estat molt complicat. La votació s'ha retardat en tres ocasions. Finalment s'ha deixat la decisió per després del Ple. La Llei d'Economia Sostenible tenia milers d'esmenes i s'ha trigat en conèixer el resultat gairebé dues hores. Finalment la llei ha estat rebutjada per 21 vots en contra i 16 a favor. El PSOE s'ha quedat sol en aquesta votació.

Durant la seva intervenció a la Comissió d'Economia del Congrés, el diputat del PP, José María Lasalle ha assegurat que no s'adapta a la Constitució i ha criticat que el govern espanyol no hagi volgut negociar. Per la seva banda, el diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha afirmat que no es donaria suport a la llei perquè no hi havia acord en altres matèries com les fiscals o financeres.

La diputada d'ICV al Congrés, Núria Buenaventura, ha explicat que es tracta d'una “llei de patada al mòdem” perquè “no es pot contraposar els drets d'autor a l'accés a la cultura”. Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha titllat la norma de “nyap digne de Pepe Goteria i Otilio” que intenta legislar “per la porta del darrera”.

La “llei Sinde”preveia la possibilitat de tancar una pàgina web amb continguts que no respectessin la propietat intel·lectual. En un primer instant, s'alertaria el propietari de la pàgina, però si aquest seguia ignorant l'advertència l'Audiència Nacional podria iniciar un procés que podria comportar la clausura de la pàgina en un termini de quatre dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.