Cultura

El demà d'Anagrama

L'editor Jordi Herralde ven l'històric segell a la italiana Feltrinelli, en un procés gradual que es completarà d'aquí a cinc anys

“És hora de desenganxar-me exclusivament per raons d'edat, no pas econòmiques”

“Ni els editors som immortals!”. Jordi Herralde (Barcelona, 1936) feia broma ahir a la tarda per argumentar la transcendent decisió de vendre Anagrama. “Fa gairebé 42 anys que condueixo l'editorial d'una manera personal i obsessiva. Ha arribat el moment de desenganxar-me, exclusivament per raons d'edat, no pas econòmiques”, afirma. Des que fa uns dies les dues empreses van signar l'acord, la italiana Giangiacomo Feltrinelli Editore és propietària ja del 10% d'Anagrama i anirà augmentant aquesta participació fins arribar al 49% en un termini de cinc anys. En aquest temps, Herralde i Eulàlia Gubern continuaran dirigint l'editorial i d'aquí a cinc anys es produirà l'adquisició total d'accions per part de Feltrinelli, a excepció d'una petita participació que mantindrà Herralde. Aquest és el pacte, i l'editor barceloní se'n sent satisfet perquè creu que és la millor manera de garantir el segell i la filosofia d'Anagrama en el futur. No hi havia cap altre candidat, tot i que Herralde reconeix que si no hagués prosperat l'acord amb els italians ho hagués intentat amb una editorial espanyola. “Amb Feltrinelli tenim múltiples afinitats: des de la concepció del catàleg, la curiositat intel·lectual, la recerca de nous autors, la vocació independent i la vocació per l'excel·lència...” Giangiacomo Feltrinelli Editore és una de les editorials independents més importants d'Europa i també lidera una xarxa de més de cent llibreries a Itàlia. A la Fira de Frankfurt de l'any passat, Herralde i l'editor Carlo Feltrinelli ja van arribar a un acord verbal que s'estava gestant des de feia temps, gràcies a l'amistat de l'editor barceloní amb la seva mare, Inge Feltrinelli, des que l'any 1977 es van conèixer a propòsit d'un premi internacional d'editors. “Ja abans, però, en el primer catàleg històric d'Anagrama vaig escriure un text en què veia Feltrinelli com una de les editorials modèliques. Des del principi m'hi sentia molt proper: com nosaltres, ells es movien en l'esquerra heterodoxa i representaven la nova avantguarda italiana i el gust per la bona literatura”.

Per la seva part, Carlo Feltrinelli, en un comunicat fet públic per Anagrama, manifesta: “Em sento molt feliç i honrat de poder col·laborar amb un editor que aprecio molt, i que el primer pas de l'editorial Feltrinelli fora de les fronteres d'Itàlia adquireixi una editorial històrica i independent com és Anagrama”. Segons Herralde, Carlo Feltrinelli, de 48 anys, és l'home idoni per heretar el segell que ell va fundar el 1969 i afrontar els reptes de futur. “Al sector editorial hi ha moltes incògnites: el llibre digital, la pirateria, una crisi que pot fer tancar llibreries, la banalització de la lectura (es ven poc i amb poca exigència literària)... el panorama ha canviat i no pas per bé!”, subratlla Herralde, que, amb tot, assegura que no abdicarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.