El Vendrell recorda, cent anys després, l'homenatge popular a Àngel Guimerà

Durant aquest mes hi haurà un cicle de xerrades i lectures d'algunes de les seves obres principals

Amb el títol Centenari de l'homenatge a Àngel Guimerà (1909-2009), ahir al vespre es va inaugurar a la sala Portal del Pardo del Vendrell una exposició que recorda l'homenatge popular al dramaturg i poeta que l'any 1909 va ser organitzat a Barcelona. Durant aquell acte, que va ser multitudinari, es va col·locar una estàtua de Manelic (personatge de l'obra Terra Baixa), de l'escultor Josep Montserrat, a Montjuïc, i es van representar diverses funcions teatrals a la ciutat amb entrada gratuïta. Va ser l'autor teatral Ignasi Iglésias qui va proposar la idea d'un homenatge al seu amic Àngel Guimerà.

A més d'aquesta exposició, al Vendrell s'han organitzat diversos actes durant aquest mes per rememorar el centenari de l'homenatge. Les diverses activitats tindran lloc a la mateixa sala Portal del Pardo. Així, el 21 de maig Enric Gallén pronunciarà la conferència Guimerà, cent anys després de l'homenatge. I, tot seguit, Enric Batlle representarà el monòleg de Guimerà En Pep Botella. El 26 de maig, a les vuit de la tarda, Carola Duran parlarà de la relació d'amistat entre Guimerà i Pere Aldavert, que seguirà amb una sessió de lectures de Maria Rosa, a càrrec del grup Les Heures. L'endemà, dia 27, hi haurà una lectura de Terra baixa al club de lectura de la biblioteca pública Terra Baixa. I a dos quarts de vuit es presentarà una lectura dramatitzada de Riera baixa, una paròdia de Joaquim Montero, amb coordinació de Francesc Ripoll.

«L'himne del poeta»

Amb motiu de la festa major, el dia 26 de juliol, a les set de la tarda, l'església parroquial del Vendrell serà l'escenari d'un concert a càrrec del Cor-Orfeó Parroquial, que cantarà peces musicades de Guimerà, entre les quals es podrà sentir L'himne al poeta, una cançó composada expressament per a l'homenatge del 1909; la música és d'Enric Morera i l'harmonització, de Pere Lluís Basora. També destaca el concert líric d'obres de Guimerà, que tindrà lloc el 27 de novembre a l'auditori de la nova escola municipal de música Pau Casals, a càrrec de la companyia Operaílica, amb Griselda Ramon, David Granato i Elke Sanjosé com a solistes.

A més, durant el mes d'abril es van repartir punts de llibre que feien referència al centenari de l'homenatge a Àngel Guimerà a tots els centres escolars del Vendrell i a diversos punts de difusió cultural.

Àngel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife, 1845-Barcelona, 1924) és l'únic dramaturg català del segle XIX que traspassa fronteres en l'àmbit europeu. Amb Mar i cel (1888) va obtenir un èxit sense precedents: l'obra va ser traduïda a vuit idiomes, i amb ella es va iniciar la projecció internacional de l'autor. S'inaugura, doncs, la seva etapa de plenitud, que s'estén fins al 1900 i durant la qual l'autor estrena les obres més representatives: Maria Rosa, Terra baixa i La filla del mar. El 1889 va ser elegit president de la Lliga de Catalunya, i els seus discursos polítics van ser recollits en el volum Cants a la pàtria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.