Política

Un home dispara un tret a una congressista dels EUA

El jove agressor, detingut per la policia, mata almenys sis persones i deixa ferida de gravetat la legisladora demòcrata

L'oficina de Giffords ja va ser atacada en aprovar-se la reforma sanitària

La congressista nord-americana Gabrielle Giffords va resultar greument ferida ahir en rebre un tret al cap durant una trobada amb simpatitzants de la seva circumscripció electoral en un supermercat de Tucson (Arizona). Almenys sis persones van morir en el tiroteig –entre elles el jutge federal John Roll–, i dotze més van resultar ferides, segons va explicar a la cadena de televisió CNN Rick Kastigar un responsable de l'oficina del xèrif del comtat de Pima. L'agressor, identificat per la cadena NBC com Jared Laughner, de 22 anys i d'Arizona, va ser detingut per les forces de seguretat.

Segons testimonis presencials dels fets, l'atacant va disparar de forma indiscriminada, des de molt a prop, entre quinze i vint trets a la congressista i els seus simpatitzants. L'atac va provocar l'estampida dels assistents a l'acte, molts dels quals van buscar refugi en un aparcament proper. L'agressor va mirar de fugir corrents, però va ser atrapat per un vianant, primer, i capturat per la policia al cap d'una estona.

Darci Slaten, portaveu del University Medical Center de Tucson va explicar que la congressista va ser traslladada immediatament a un hospital en el qual se li va practicar una operació d'urgència, i que nou persones més estaven sent tractades pel tiroteig en el mateix centre mèdic. Almenys dos ferits més van ser duts al Northwest Medical Center. D'altra banda, l'estat de la resta de les persones tirotejades és encara desconegut.

Giffords, de quaranta anys, és membre de la Cambra de Representants per l'estat d'Arizona i tot just ha començat el seu tercer mandat al Congrés. Durant la campanya per a la reelecció en les legislatives del 2 de novembre del 2010, la legisladora demòcrata es va centrar en la defensa de la reforma migratòria, la recerca amb cèl·lules mare i les fonts d'energia alternatives. Casada amb l'astronauta nord-americà Mark Kelly, va tornar a guanyar l'escó a la Cambra contra un candidat del moviment ultraconservador Tea Party i va ser un dels tres legisladors demòcrates que va rebre atacs vandàlics a la seva oficina després que es va aprovar la reforma sanitària al març. Tot i això, Giffords es considera una demòcrata moderada de passat republicà.

L'FBI va enviar agents al lloc dels fets per investigar-los. Segons fonts de l'oficina federal, en l'atac podria haver mort un membre de l'equip de la congressista.

Un dels primers responsables polítics a reaccionar a l'agressió va ser el president de la Cambra de Representants, el republicà John Boehner, que es va declarar “horroritzat” pel tiroteig. El president estatunidenc, Barack Obama, es va mostrar també consternat “per un acte sense sentit i terrible”.

LA DATA

07.11.06
Gabrielle Giffords
va guanyar el primer escó al Congrés dels EUA. El novembre passat va ser reelegida.

LA FRASE

Un acte de violència tan sense sentit i tan terrible no ha de tenir lloc en una societat lliure
Barack Obama
president dels estats units
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.