cultura

sitges

El museu d'art Stämpfli es presentarà el 30 de gener

La fundació privada mostrarà a la ciutadania les instal·lacions rehabilitades del Mercat del Peix, a la plaça de l'Ajuntament

El nou museu, dedicat a l'art contemporani, no exhibirà obres fins al proper mes de maig

La fundació ha costejat les reformes del Mercat del Peix

El museu d'art contemporani de la fundació Stämpfli a Sitges, situat a l'antic Mercat del Peix, es presentarà a la ciutadania el proper 30 de gener. L'impulsor de la fundació privada, Pere Stämpfli, vol donar a conèixer les sales d'exposició de l'edifici, que acolliran la col·lecció d'obres d'art a partir del mes de maig. “Volem que el poble vegi la transformació de l'antic Mercat del Peix. Molta gent en guarda records”, explica l'artista.

Situat a la plaça de l'Ajuntament, el Mercat del peix, que durant anys va ser seu de la policia local de Sitges, disposa de dues sales que conserven el sostre original, i on ara s'han instal·lat panells laterals per exhibir les obres. A més de l'edifici municipal, el nou museu també ocupa el pis superior de Can Mec, una finca adjunta al Mercat del Peix on està instal·lat el Grup d'Estudis Sitgetans. El museu té accés per la plaça de l'Ajuntament, i pel carrer d'en Bosch, i actualment disposa d'uns 300 m2. “Hem volgut fer-hi intervencions minimalistes, perquè l'espai es veiés el més net possible”, explica l'arquitecte responsable de la reforma, Josep Maria Coll.

En el futur, les instal·lacions museístiques s'ampliaran amb els edificis dels números 5 i 7 del carrer d'en Bosch, i augmentarà l'espai fins als 1.000 metres quadrats.

El registre de l'edifici

Pere Stämpfli explica que el Mercat del Peix, construït el 1935, no estava ni tan sols registrat com a edifici a l'Ajuntament; així, abans que l'administració local el cedís a la fundació privada, va haver de posar-lo al dia administrativament. Per la seva banda, el matrimoni Stämpfli ha donat a la fundació les finques de la seva propietat que ocupen el museu.

Entre el març i el maig de l'any passat, la fundació va exhibir el fons del futur museu en una exposició a l'Edifici Miramar. Llavors, van mostrar-se 65 obres de 54 reconeguts artistes contemporanis internacionals, un fons reunit pel matrimoni Stämpfli durant tres anys que ha continuat augmentant els darrers mesos. “Totes les obres són donacions d'artistes, d'amics nostres, no n'hi ha cap de comprada. Tot prové d'una generositat enorme”, explica Stämpfli. Per al responsable de la fundació, l'objectiu del museu és “aportar alguna cosa nova a Sitges, completar-ne la cultura”. De fet, la intenció és que aquesta proposta cultural formi part de la xarxa de visites que enllaça la resta de museus de Sitges.

La fundació ha costejat íntegrament la rehabilitació del Mercat del Peix. A la pregunta de quants diners ha invertit, Stämpfli argumenta que la seva és una fundació privada i, per tant, no té per què donar explicacions de quant ha costat. “Han estat molts diners. Però ha valgut la pena”, assegura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.