Cultura

A totes amb l'art

La temporada artística en el primer tram de l'any centelleja amb exposicions de Picasso, Van Gogh, Courbet, Josep M. Sert, Torres-García, Tàpies i Pere Noguera

No hi ha museu que no estigui patint la crisi. Al final, però, i amb poques excepcions, han pogut dissenyar una temporada d'exposicions de bon nivell. El calendari traspua il·lusió.

Gener: Ibon Aranberri, per fi, i el circ de l'art

A Ibon Aranberri l'espera se li ha fet eterna. Havia de reobrir la Fundació Tàpies amb una mostra dels projectes més importants que ha fet els darrers 12 anys, però es va posposar. Ara ja no cal esperar més: l'artista convidat a la Documenta el mateix any que Ferran Adrià inaugura l'exposició a final d'aquest mes. Abans que s'acabi el gener, un altre bombó: un tribut a la gran dama del circ del segle XX, Paulina Andreu, la filla de Charlie Rivel, a l'Arts Santa Mònica.

Febrer: Torres-García i molta teca

El febrer és un no parar. Al Macba presumiran de col·lecció i doblaran la superfície d'exposició. La Fundació Suñol tampoc s'arronsa i traurà a la llum el més representatiu del seu fons d'art contemporani. A Caixafòrum, lluirà el bo i millor de l'arquitectura i l'art de l'avantguarda russa. I el Torres-García més íntim, el dels dibuixos, s'imposarà al MNAC. La teca la servirà La Pedrera de Catalunya Caixa en una mostra sobre les relacions entre l'art i el menjar. I no considerin engrunes les exposicions de Garry Winogrand a la Fundació Foto Colectania, i de Pep Duran i The Otolith Group al Macba.

Març: déus, música, lletres i l'any 1979

Agafin aire. Teotihuacan, la ciutat prehispànica més imponent, coneguda com la ciutat dels Déus, ressuscitarà al Caixafòrum. Dotze museus mexicans cediran els seus tresors. Una cita ineludible com ho serà la proposta de la Fundació Miró, en què els grups de més èxit de l'escena barcelonina dels darrers temps s'enginyaran tot d'instal·lacions conceptuals. Per veure i per escoltar, és clar. Mentre, al CCCB, l'escriptor italià Claudio Magris escodrinyarà la seva relació amb Trieste. I a la Virreina Centre de la Imatge, ni el 1968 ni el 1989: una mostra se submergirà en l'any 1979. Per rematar el mes, Picasso a dojo al museu del carrer Montcada: una història sobre els gravats Sueño y mentira de Franco i un record per a l'exposició a la Sala Esteva de Barcelona el 1936.

Abril: Courbet!

Ningú no se la pot perdre. El MNAC rastrejarà les petjades de Gustave Courbet en una exposició que pretén, a més de lluir obres mestres del geni, cosa gens habitual al nostre país, vindicar el moviment pictòric realista català. En especial, el llegat del gran seguidor de Courbet a Catalunya, Ramon Martí i Alsina. I, de passada, explorar la petja realista de Tàpies. L'abril també serà el mes de l'exposició que la Fundació Suñol dedicarà a Yamandú Canosa, en la primera revisió en profunditat del seu treball.

Maig: Tàpies, Brangulí, Sert i... ballem?

És el mes de l'art i dels artistes catalans. A la Fundació Tàpies, gran retros-pectiva de Tàpies des dels quaranta fins avui i, al mateix temps, un flirteig amb la dimensió conceptual del procés fotogràfic de Pere Noguera. Al CCCB, la Barcelona del fotògraf Josep Brangulí promet sorpreses. I a l'Arts Santa Mònica, es desvetllaran secrets del mètode de treball de Josep M. Sert. En aquest mateix centre, s'obrirà un projecte experimental de dansa i una exposició de Christa Sommerer i Laurent Mignonneau, dos pesos pesants del media art. I més: Caixafòrum investigarà el paper del cinema i la imatge en la cultura contemporània. I encara més: desembarcament d'obres de la Moderna Galerija de Ljubljana al Macba.

Juny: el geni de Picasso i art i sida

L'exposició de l'any? Té molts números. El Museu Picasso revisarà l'evolució artística del mestre des de la seva arribada a París, el 1900, quan es va emmirallar, que no imitar, en els talents com ara Van Gogh, fins al 1907, quan va assumir el lideratge de l'avantguarda a la capital francesa. Ep! Mai abans no s'hauran exhibit a Barcelona tants Van Gogh. A l'agenda també cal apuntar-se l'exposició de Joan Colom a Foto Colectania i un nou projecte sobre art contemporani i sida que apadrina la Fundació Art Aids a la Fundació Miró. I cal trobar un forat per veure l'exposició de Sejla Kameric i Anri Sala sobre el setge de Sarajevo, al Macba.

Juliol: la Belle Époque i Àngels Ribé es retraten

A Caixafòrum, l'estiu serà domini de la Belle Époque en una mostra que repassarà la pintura de final del XIX i principi del XX centrada en el retrat. Per als que reclamen apostes desacomplexades per a l'art català, la mostra d'Àngels Ribé al Macba, on l'artista iraniana Natascha Sadr parlarà de la noció de representació. I a la Virreina, art per no acabar-se'l: José Val del Omar, Hito Steyerl, Red Caballo, Sitesize i Claudio Zulián.

En volen més?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.