Societat

Viquipèdia, 10 anys acumulant saber

El seu baix cost i el multilingüisme, principals elements revolucionaris del compendi de saber humà més gran del món

El català, amb més de 300.000 articles, és la tretzena llengua més utilitzada

La creació d'una enciclopèdia universal, a l'abast de tothom i multilingüe va deixar de ser un somni avui fa just deu anys, el 15 de gener de l'any 2001, quan Jimmy Wales i Larry Sanger van iniciar el projecte Wikipedia com a complement de l'enciclopèdia que en aquells moments ja tenien entre mans, Nupedia.

Aquest complement consistia en una agilització fonamental a l'hora de bastir un projecte enorme, ja que en permetre que l'accés a l'edició d'articles fos pràcticament universal, la wikipedia es va convertir ràpidament en una obra feta per milers de voluntaris arreu del món, que en deu anys han creat el compendi de saber més gran de la història de la humanitat, amb almenys dues innovacions realment revolucionàries, d'una banda el seu baix cost i de l'altra el multilingüisme. És aquest segon aspecte un fet fonamental que ha permès una revifada de moltes llengües minoritàries, fins a aquell moment amb recursos insuficients per elaborar una enciclopèdia en el sentit tradicional del terme.

Deu anys després, wikipèdia s'escriu en 236 llengües diferents, entre les quals la versió catalana, la viquipèdia, que compta actualment amb 302.976 articles i se situa en el 13 lloc del rànquing de llengües més utilitzades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.