Societat

Preocupació per l'augment de la violència de les bandes llatines a Barcelona

Els Mossos puntualitzen en un informe que l'auge dels nous grups juvenils violents no és motiu “d'alarma'

Les zones amb més increment de l'activitat són l'Hospitalet i Cornellà de Llobregat

“S'està registrant una activitat cada cop més violenta i agressiva entre aquestes bandes” llatines, va diagnosticar la unitat d'investigació dels Mossos a Cornellà de Llobregat el 31 de maig de l'any passat. Ho va fer en un informe que descriu com la Mara Salvatrucha s'havia fet forta en aquesta ciutat i a la veïna de l'Hospitalet des del 2008, i que ofereix una visió a peu de carrer.

Des d'una perspectiva més general, l'expert de la policia catalana en aquests nous grups juvenils violents, que ha seguit la seva evolució des de la seva implantació a Catalunya, fa uns set anys, relativitza: El fenomen “preocupa, però de cap de les maneres alarma”, declara el sotsinspector Lluís Paradell, membre del Gabinet de la Secretaria de Seguretat del departament d'Interior,.

L'informe produït a la unitat d'investigació de Cornellà descriu com l'activitat dels grups violents juvenils en aquella zona s'ha intensificat i com els seus actes han estat cada cop més agressius.

Aquest escrit, remès a la fiscalia de menors fa sis mesos, és la culminació d'una investigació policial que va desencadenar l'apunyalament d'un noi de 14 anys a les portes del seu institut al barri de Sant Ildefons de Cornellà. Durant el mig any de recerques i interrogatoris a desenes de joves, testimonis i acusats dels fets, la policia ja va deixar clar en les seves diligències que es tractava d'un acte de nous grups juvenils violents.

“Es vol deixar constància de les discrepàncies i animadversió entre aquests grups rivals, en aquest cas entre la Mara Salvatrucha i Latin Kings, la qual cosa provoca que moltes vegades es produeixin baralles amb resultat de delictes de lesions, i temptatives d'homicidi a causa dels estris utilitzats, essent moltes vegades armes blanques tipus ganivets de cuina, navalles i fins i tot llevataps”, explicava per exemple un agent en una diligència del 21 de maig.

Però és en l'informe per a la fiscalia on els investigadors despleguen tot el seu argumentari per defensar una tesi: que els membres del nou grup juvenil conegut com a Mara Salvatrucha integren una associació il·lícita. Una opinió que, de moment, no ha sostingut cap sentència judicial a Catalunya i que el fiscal defensarà en el procés contra els vuit de Sant Ildefons.

Aquestes són unes descobertes que podien semblar inquietants a Cornellà l'any passat, però que no treuen el son de la policia catalana. De fet, l'aparició de nous grups juvenils violents a l'Hospitalet i Cornellà que s'identifiquen amb la Mara 13 és l'últim capítol d'una història que es va iniciar a inicis de la dècada passada, segons Paradell.

El sotsinspector subratlla que els conflictes protagonitzats per aquests nous grups, a pesar de les actituds observades a Cornellà i l'Hospitalet, “continuen sent fets molt circumscrits a unes xifres molt contingudes” si es comparen amb l'estadística global de delictes a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.