Opinió

PLAÇA MAJOR

Ciutadans o només immigrants?

Alguns consistoris catalans han aprovat mocions reclamant al govern central més capacitat de decisió en el tràmit administratiu de les autoritzacions inicials de residència per circumstàncies excepcionals. Aquest tràmit s'ha convertit en l'única via d'accés a la residència legal per a milers de ciutadans estrangers que es troben a Espanya. Per sol·licitar aquest tipus d'autorització cal acreditar arrelament al territori mitjançant un informe municipal d'inserció social que recull dades sobre la participació social, el coneixement de l'entorn, les competències lingüístiques i els mitjans de vida.

Les mocions presentades reclamen que es puguin expedir informes municipals desfavorables quan constin sancions per haver infringit les ordenances municipals de civisme i convivència.

D'una banda, emetre informes municipals desfavorables suposaria canviar la naturalesa i l'objectiu dels informes i vulneraria el principi de proporcionalitat i d'igualtat. I de l'altra, demanar que els informes municipals siguin vinculants implicaria que de facto l'administració local estaria assumint competències en matèria de concessió d'autoritzacions de residència, reservada constitucionalment a l'administració central.

Segons la Llei d'Estrangeria, una autorització de residència es pot denegar si a la persona li consten antecedents penals a Espanya o a països d'anterior residència. Els antecedents penals només apareixen quan algú ha estat condemnat per haver comès delictes o faltes tipificats al Codi Penal. La infracció de les ordenances municipals té caràcter administratiu, no penal. La voluntat del legislador espanyol ha estat i és la de no incloure aquest tipus de sancions com a causa de denegació de les autoritzacions de residència.

Els ciutadans estrangers no poden ser castigats amb més duresa que els espanyols per haver infringit la mateixa norma, i denegar-los l'accés a la residència és penalitzar-los només pel seu origen, vulnerant el principi d'igualtat. Des de la Taula d'Entitats de Suport als Immigrats (TESI), parlar de ciutadania significa parlar de drets individuals i col·lectius, que difícilment es podran fer efectius amb l'adopció d'aquest tipus de propostes que no contribueixen a la cohesió social.

Taula d'Entitats de Suport als Immigrats

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.