Economia

Yamaha tanca a Palau-solità i acomiadarà 430 empleats

El fabricant de motos ha decidit traspassar la producció a França

El conseller d'Empresa admet que la decisió no respon a criteris econòmics

Els sindicats volen que el grup rectifiqui

El govern d'Artur Mas ja té la primera gran crisi industrial sobre la taula. La direcció de Yamaha comunicarà avui al comitè d'empresa que ha decidit tancar la fàbrica de Palau-solità i Plegamans, que dóna feina a 430 persones. La notícia ha agafat per sorpresa els sindicats, que recorden que precisament ara és quan la producció començava a recuperar-se. Tant CCOO com la UGT asseguraven ahir que la multinacional no tanca l'única planta que té a l'Estat espanyol per raons econòmiques, ja que la producció va recuperar-se un 40% el 2009, s'havien rebut noves comandes i fins i tot, a l'octubre, es van contractar 40 treballadors temporals. Els va donar la raó el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que va assegurar que Yamaha ha pres “una decisió corporativa” i no és, doncs, “un tema vinculat a falta de productivitat i competitivitat”.

Mentre Yamaha es limitava a dir que seria avui quan informaria sobre la seva decisió, el conseller Mena convocava ahir els mitjans de comunicació per explicar que la firma japonesa vol concentrar tota la seva activitat industrial a Europa a la factoria que té a França. Les declaracions de Mena van rebre crítiques com ara les de la portaveu d'EUiA, Mercè Civit, que qüestionava que qualifiqués d'inevitable el tancament de la planta quan l'empresa ni tan sols havia fet el pas previ, que era presentar un expedient de regulació d'ocupació d'extinció.

Trasllat a França

Segons José Antonio Pasadas, representant de la federació del metall de la UGT, els sindicats no es donen per vençuts i intentaran ara que Yamaha reconsideri la seva decisió. “Sabem que és complicat, però tenim exemples d'enginyeria empresarial com el de Sony”, que ha traspassat la planta de Viladecavalls a Ficosa. De fet, a banda de parlar del possible trasllat a França d'un centenar de treballadors, el conseller d'Empresa va apuntar que la Generalitat buscarà alternatives com ara sondejar empreses que puguin estar interessades a assumir la plantilla i les instal·lacions del Vallès.

La patronal de les dues rodes, Anesdor, lamentava ahir el tancament de la planta i, sobretot, que s'estigués complint “el pitjor dels escenaris possibles, que plantejava que la crisi comporti la destrucció del teixit industrial”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.