Política

Els egipcis desafien el govern i mantenen viva la revolta

Milers de manifestants surten al carrer per segon dia consecutiu a la capital i a Suez per exigir la caiguda de Mubàrak i el seu règim

Washington i la Unió Europea insten El Caire a escoltar el poble i a emprendre reformes

Les autoritats confirmen la detenció de mig miler d'opositors

Manifestants i policies es van tornar a enfrontar ahir a Egipte malgrat la prohibició de les autoritats de noves accions de protesta, l'endemà de la revolta sense precedents contra el president Hosni Mubàrak, al poder des de fa trenta anys.

Els enfrontaments van tenir lloc principalment al centre del Caire, on centenars de manifestants van desfilar pels carrers; als afores de la capital, on se n'hi van aplegar uns 3.000, i a la ciutat costanera de Suez, on unes 2.000 persones van participar en les protestes. El govern va informar que havia detingut uns 500 manifestants.

Després de les batusses de dimarts, que van deixar un balanç de quatre morts (tres manifestants i un policia), el Moviment del 6 d'Abril, grup a favor de la democratització del país i un dels artífexs de les mobilitzacions, va fer una crida ahir a noves concentracions “per exigir el dret de viure, a la llibertat i la dignitat”.

Les manifestacions antigovernamentals de dimarts, que van treure al carrer milers de persones arreu d'Egipte, són les més importants que han tingut lloc al país des de l'arribada al poder de Mubàrak, el 1981. Inspirades en la revolta que va enderrocar el dictador tunisià Zine al-Abidine Ben Ali el 14 de gener passat, les protestes egípcies cerquen també la dimissió de Mubàrak, de 82 anys. Mentrestant, des de l'estranger es van multiplicar ahir les crides a Egipte perquè es comprometi a emprendre reformes que responguin a les necessitats de la població. El Caire hauria de ser “sensible” a les aspiracions del seu poble, va estimar ahir la Casa Blanca mentre animava aquest govern a “aplicar reformes polítiques, econòmiques i socials”. També la Unió Europea (UE) va exhortar Egipte a “escoltar” les demandes de canvi polític, per boca de la portaveu de la cap de la diplomàcia comunitària, Catherine Ashton. Alemanya, per la seva banda, s'ha declarat “molt inquieta” per la situació al país nord-africà, mentre França defensava “més democràcia a tots els estats”. Finalment, el viceprimer ministre israelià, Sylvan Shalom, es va mostrar esperançat que els disturbis a Egipte no afectaran les seves relacions amb Israel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.