Diferents confessions religioses clamen a Badalona a favor de la convivència

Es troben a Santa Maria, que per primer cop obre la missa de Sant Anastasi a les diferents religions

«Aspirem a fer de Badalona una ciutat amb les portes obertes per rebre els diferents col·lectius.» Aquestes paraules, expressades per l'administrador en cap de la confraria de Sant Anastasi, Josep Maria Rojo, durant la benvinguda a les altres confessions religioses, expressen l'esperit de l'ofici solemne celebrat ahir al migdia a l'església de Santa Maria de Badalona. Era el primer cop, i probablement no serà l'últim, en què la missa de Sant Anastasi tenia uns convidats tan especials, que no només van seguir l'ofici sinó que van visitar l'església i van conèixer alguns elements de la tradició que ahir se celebrava.

Muhammad Iqbal, membre del Centre Islàmic Camí de la Pau (impulsors de l'oratori d'Artigues), va ressaltar la necessitat d'apostar per «la interacció entre les diferents comunitats de creients» i va recordar que el coneixement d'altres confessions «és la via que condueix al respecte». Una altra entitat que representa la comunitat pakistanesa, Nada-I-Pakistan, també es va afegir a la cerimònia. El seu president, Khan Assad, va comentar la rellevància de la trobada interreligiosa: «Ja era hora que ens coneguéssim tots», va exclamar, tot mostrant-se obert i confiat que aquesta situació es repetirà aviat als centres de culte que altres confessions tenen a la ciutat. Des de la comunitat marroquina de Bilal, Abdesalam Benajiba també va agrair l'oportunitat que ahir els va brindar la confraria de Sant Anastasi d'apropar-se una mica més a la religió catòlica.

La missa d'ahir va estar presidida pel vicari general, Salvador Bacardit, i va ser concelebrada pel rector de la parròquia i per l'arxipreste del Barcelonès Nord, Jaume Aymar, que es va referir a la presència d'altres confessions com «l'exemple que Badalona és plural i també multireligiosa».

L'ofici solemne no va ser l'únic acte d'ahir de les Festes de Maig. A la tarda va tenir lloc la passada de Sant Anastasi i, a la nit, el concert de Manel. Les propostes musicals són precisament els esdeveniments que han tingut més èxit el cap de setmana, especialment les actuacions d'Ojos de Brujo i de Los Delinqüentes. El Badagegants també va reunir centenars de ciutadans.

Repassada irònica als polítics

La festivitat de Sant Anastasi va tenir els seus moments de solemnitat i també va haver-hi espai per a la sàtira més burleta, amb els Satanasis i el baró de Maldà. Mentre el carrer de Sant Anastasi era ple de gom a gom de persones que gaudien de la coca del patró amb xocolata, el baró i els seus acompanyants es van despatxar a gust davant de nombroses autoritats que se'ls escoltaven amb cara de circumstàncies i mirant d'encaixar els versos tan bé com podien, ja que ningú no es va salvar d'una bona repassada carregada d'ironia festiva.

La retallada municipal de despeses, el moviment veïnal, els funcionaris de l'Ajuntament, les maniobres del PP en alguns barris i l'urbanisme van ser alguns dels temes dels versos que es van poder escoltar abans de la passada. Hi va haver perles dedicades a qüestions d'actualitat com ara el canal del port: «Traient del port el canal / l'alcalde prestidigitador / amaga el conill a la xistera / emprenyant els promotors.» Tampoc es van oblidar del projecte de la nova escola als terrenys del Joventut a Canyet: «De la finca de Can Mora / algo fa olor de podrit / amb mogudes sospitoses / i requalificacions a dit.» L'actual pacte de govern també va rebre una repassada: «Amb Serra i Falcó de tronc / fent i desfent a desfici / la política sociovergent / s'emporta tot el benefici.» Tot i això, l'oposició no en va sortir indemne: «Populars i ecosocialistes / rebutjats per governar / fan càndides rosetes / sense saber argumentar.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.