Política

Els manifestants insisteixen que no es mouran dels carrers del Caire fins que marxi Mubarak

En el setè dia de protestes hi ha una crida a la vaga general i es prepara per a aquest dimarts la “protesta dels milions”

Mubàrak encarrega al govern que negociï amb l'oposició

Els manifestants egipcis acampats al centre del Caire aquest dilluns asseguren que no se'n mouran fins que hagin aconseguit enderrocar el president Hosni Mubarak, el destí del qual sembla penjar de l'exèrcit mentre la pressió augmenta tant als carrers com a l'estranger. “L'exèrcit ha de triar entre Egipte i Mubarak”, es pot llegir en un cartell a la plaça Tahrir del Caire, en la qual els manifestants han compartit menjar amb els soldats que hi han estat enviats per restaurar l'ordre després de les protestes violentes que han col·lapsat el règim de 30 anys de Mubarak.

El president d'Egipte, Hosni Mubàrak, ha aparegut per segon cop en públic ahir a la nit en un missatge televisat en què va demanar al seu nou primer ministre, Ahmed Xafiq, que dialogui amb l'oposició per promoure la democràcia al país. Però cap dels seus missatges ha aplacat els manifestants.

En el setè dia de protestes la xifra de morts sobrepassa el centenar, però ambdós bàndols han assolit un estancament. Els manifestants rebutgen desistir i l'exèrcit no els ataca. Quan més aconsegueixen mantenir la seva postura els protestants, més feble sembla la posició de Mubarak.

A la plaça Tahrir del Caire, epicentre del terratrèmol que pot acabar amb una dictadura de 30 anys en una onada de canvi al nord de l'Àfrica que ja ve de Tunísia, els manifestants han descartat reunir-se amb els responsables de l'exèrcit, el vicepresident i el primer ministre d'Egipte.

Les promeses de Mubarak d'emprendre reformes econòmiques per disminuir l'atur i la gran distància que hi ha entre rics i pobres no han aconseguit posar fi les crides dels manifestants per un canvi polític al país.

Per a aquest dilluns hi ha una crida a la vaga general, i s'espera la que s'anomena marxa de la “protesta dels milions” per a aquest dimarts, accions que pretenen augmentar la pressió contra un govern que s'oposa a les pretensions del poble d'aconseguir una democràcia que suposi el final de la dictadura que ha governat el país des de la dècada dels 50 del segle XX, després de l'era colonial.

I la visió internacional sobre el conflicte també comença a canviar. Els Estats Units, aliat clau d'Egipte que ha invertit milions de dòlars en ajuda al país des que Mubarak va arribar al poder, parlen d'una “transició ordenada”.

Fonts de l'administració nord-americana consideren que l'època Mubarak ha passat, però que depèn dels egipcis decidir què toca després.

Entre les possibilitats hi hauria una coalició d'opositors i moviments fins ara prohibits, una coalició que inclouria el moviment islamista Germans Musulmans, de gran arrelament al poble egipci, i a l'excap del programa nuclear de les Nacions Unides Mohamed El Baradei, fins ara a l'exili.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.