Cultura

Estimar en temps de guerra

Núria Amat guanya el Ramon Llull amb ‘Amor i guerra', una obra que s'endinsa en la joventut de l'assassí de Trotski

“En una novel·la els personatges manen, i en aquest cas em van parlar en català”

“És un llibre de lectura apassionant ambientat a la Guerra Civil a Barcelona al voltant d'una família del seu cercle d'amistats, entre els quals hi ha Ramon Mercader, que després de la guerra va arribar a tenir una transcendència internacional per la mort de Trotski”. Així presentava Carles Pujol, membre del jurat del Ramon Llull, la novel·la guanyadora de la 31a edició del premi, Amor i guerra, de Núria Amat (Barcelona, 1950), que es va lliurar ahir a Palma. L'escriptora es va afanyar a deixar clar que no es tracta de cap novel·la històrica ni tampoc de cap biografia de Ramon Mercader: “És una novel·la d'amor i de guerra dedicada a tota la gent que és capaç d'estimar en temps de revolució, virulència i guerra, moments en què emergeixen les emocions més sinceres”.

Amat manté un vincle especial amb Mercader, ja que era parent llunyà de la seva família. Encara recorda quan de jove sentia parlar les seves ties sobre aquest personatge obscur. “A casa era un secret i tothom ho mantenia en silenci”. Amb tot, assegura que no vol passar comptes amb els seus, sinó “retre un homenatge a totes les famílies que són víctimes de la guerra i intenten actuar amb bons sentiments”.

Ramon Mercader i la seva mare són els únics personatges reals d'una obra que s'emmiralla en Guerra i pau i Anna Karènina de Tolstoi. “Com ell, he treballat molt les emocions sense prendre partit polític”. La novel·la narra dues històries d'amor força diferents entre si, una de les quals, protagonitzada per Valentina Mur, “una noia anarquista de bones intencions”. Els escenaris on transcorre la història? Els barris barcelonins de Gràcia i Sarrià, i també Figueres, “un altre personatge de la novel·la”.

Fa dos anys que la també poeta i assagista treballa en aquest llibre i s'ha documentat amb obres com ara la de Jorge Semprún (La segunda muerte de Ramon Mercader) i El grito de Trotsky, de José Ramón Garmabella. Quina imatge té de Mercader? “Era un catalanista, que l'any 36 es preparava per a les olimpíades, esportista, guapíssim, intel·ligent fins a un cert punt, i comunista i marxista convençut”. Amat, que s'ha centrar sobretot en la joventut del criminal, afirma que al llibre “apareixen coses de Mercader que no sap ningú”. “Va ser un lluitador molt valent que mai va confessar qui li va encarregar matar Trotski per fidelitat soviètica, sobretot per fidelitat a Stalin”. L'escriptora promet, doncs, que el lector trobarà respostes a la novel·la. Això no obstant, sosté –misteriosa– que sap més coses de Mercader que no ha posat al llibre i que tal vegada desvelarà en una altra obra.

Canvi de llengua

A banda de l'obra de teatre Pat's room. Hotel de mala mort (1997), Amor i guerra és la primera novel·la en català d'Amat, una autora que es va mostrar molt crítica amb la gestió de l'Institut Ramon Llull (IRL) a la Fira de Frankfurt el 2007. Va denunciar que l'IRL excloïa els escriptors catalans que escriuen en castellà. A darrera hora va decidir, juntament amb un grapat d'altres escriptors, no participar a l'esdeveniment a mode de protesta. “No callo mai i sempre dic el que penso”, va esgrimir ahir.

Respecte al canvi de llengua va dir: “Quan escrius una novel·la els personatges manen, i en aquest cas em van parlar en català”. De moment, no es vol definir sobre l'orientació que seguirà la seva carrera literària. Tanmateix, diu que deixa “les portes obertes”.

El guardó, dotat amb 90.000 euros i convocat per l'Editorial Planeta i la Fundació Ramon Llull, es va entregar ahir al vespre al Museu Es Baluard de Palma en el transcurs d'un sopar. És el segon premi que rep Núria Amat, autora de títols com ara El país del alma, Reina de América, Todos somos Kafka i Deja que la vida llueva sobre mí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.