Urbanisme

La contra

Una obra amb moltes utilitats

Sabadell estrena el carrer Quebec, un nou tram de l'eix Amèrica que amaga un col·lector nou i que ha servit per fer-hi un petit parc, una zona de pàrquing, i per recordar-hi els fotògrafs Farran

Una de les actuacions més completes elaborada amb el fons estatal del 2010 ha estat la urbanització del tram pendent del carrer Quebec, que enllaça Manuel de Falla amb el polígon industrial de Can Feu i dóna continuïtat a l'anomenat eix Amèrica, el corredor que parteix de Can Llong i arriba fins a l'avinguda Arraona per la part posterior del parc Catalunya. Fins ara, la discontinuïtat de l'eix feia necessari transitar un tram de l'N-150, però ara l'itinerari serà més directe per a molts conductors.

Però, a més del vial, l'obra amaga un tram de col·lector nou que complementa els ja existents i evitarà que l'aigua es torni a embassar a la cruïlla de Manuel de Falla i la carretera de Terrassa –com va passar en l'últim aiguat torrencial del setembre del 2009–. I com que s'hi van preveure altres requisits del fons per a la sostenibilitat, la inversió –d'1,7 milions d'euros– també ha servit per enjardinar els espais lliures i plantar més arbres a l'extrem més pròxim a Can Rull, a les restes de l'antiga pineda que es consolidarà com una zona d'ombra dins del parc. A la zona més propera a l'institut Miquel Crusafont s'ha habilitat una àrea de jocs juvenils amb cistelles de bàsquet i taules de tennis.

La urbanització de l'antic descampat, d'una mica més de 2 hectàrees, era una vella reivindicació de l'associació de veïns d'Arraona-Merinals. En els últims anys, arran de la construcció d'un edifici comercial i una benzinera, ja s'havien obert alguns vials i s'havia improvisat una esplanada com a aparcament per al barri. Ara les places s'han mantingut en semibateria o en línia a banda i banda del nou vial.

Però l'obra encara ha servit per a més coses. Dissabte, durant la festa organitzada per inaugurar l'espai, es va presentar una darrera iniciativa per retre homenatge als desapareguts fotògrafs Pere Farran Climent i el seu fill Pere Farran Jiménez. Es tracta d'una composició de tres escultures de bronze que representen dues càmeres fotogràfiques i una bossa per transportar objectius i l'utillatge a mida real, obra de l'escultora Mar Hernández.

L'alcalde, Manuel Bustos, va destacar la trajectòria dels dos fotògrafs, “compromesos amb el barri i amb la ciutat”, i va celebrar la urbanització de l'espai, un nou punt de trobada per als veïns de Can Rull, els Merinals, Can Feu i la Serra d'en Camaró. El director del Diari de Sabadell, Ramon Rodríguez, va recordar la trajectòria professional dels dos fotògrafs, “als quals el barri deu molt” i que van immortalitzar nombrosos instants de la història de Sabadell durant tot el segle XX. Finalment, el president honorífic de l'associació de veïns d'Arraona-Merinals, Julio Regalado, també va agrair la millora de la vella pineda i el fet que, de passada, serveixi per “mantenir el record dels Farran entre tots els veïns”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.