Cultura

‘Flor de nit' torna a sonar al Paral·lel

‘Teatralnet' fa reviure el musical de Dagoll Dagom en un únic concert

La revista digital d'arts escèniques celebra el seu 13è aniversari i el nou disseny de la seva pàgina web

El tretzè aniversari i un nou disseny de la pàgina web de la revista digital d'arts escèniques Teatralnet han estat els pretextes per reviure en format de concert dramatitzat el musical Flor de nit, que la companyia Dagoll Dagom va estrenar l'any 1992.

Les lletres de Manuel Vázquez Montalbán i la música d'Albert Guinovart, que n'ha fet una nous arranjaments per a l'ocasió, sonaran aquest dilluns nit en un únic espectacle al Teatre Condal a Barcelona gràcies a la col·laboració desinteressada d'uns 150 artistes entre intèrprets, músics i cantants.

És la primera vegada que a Catalunya s'organitza un concert d'aquestes característiques, de gairebé dues hores de durada i en representació única, un fet habitual en ciutats com Nova York o Londres.

L'editor de la revista, Albert Miret, ha assenyalat a la presentació de l'espectacle que la intenció és celebrar l'aniversari de la publicació digital “com una festa d'amics” i “escoltant un clàssic del musical català com mai abans s'havia fet”. Per això, les entrades no estaran a la venda i les butaques s'ompliran només amb els convidats i els guanyadors del concurs que proposava la revista des de la seva pàgina al Facebook.

Miret també ha avançat que a la tardor d'aquest any la revista es renovarà, especialment en el seu apartat de cartellera, que combinarà la vocació de servei amb la personalització de les recerques i la informació més completa de tots els espectacles de l'escena catalana.

Obra oblidada

El director musical Xavier Torras i el director escènic David Pintó han estat els encarregats de tornar a fer sonar la música de Flor de nit. Tots dos han reivindicat la “gran qualitat” del material artístic de l'obra, que han qualificat d'“obra mestra”.

En aquest sentit, Torras ha afirmat que, malgrat saber que és un musical “caríssim”, és “injust” que en quasi 20 anys “cap productor hagi sentit el deure de produir una obra mestra del teatre català”. “Els astres s'han alineat” ha destacat Picó, ja que la fita ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada de molta gent del sector cultural.

Flor de nit només s'interpretarà un dia, ja que segons el seu director escènic “és com una falla i la cremarem en un sola nit”.

Espectacle coral

Han estat necessaris dos mesos d'assajos parcials per tot Catalunya per muntar un concert dramatitzat en què hi col·laboraran uns 150 artistes entre intèrprets, músics de l'Orquest: art, cantants solistes i de la Coral Musicorum.

El director d'escena ha subratllat que malgrat haver estat una tasca esgotadora, també ha estat una “feina molt fàcil perquè el material és preciós”. Per la seva part, Torras ha afegit que la col·laboració desinteressada de tots els participants “evidencia les ganes” de tot el sector de veure “obres de qualitat”.

D'entre la quarantena d'actors i actrius que hi col·laboraran, Pintó només ha volgut desvetllar que la Julia Möller interpretarà la Rosa, la protagonista de la història; Ivan Labanda, el Quimet, i Sergi Albert, el Reynals. El director, però, no ha volgut desvetllar quin paper faran artistes com Lloll Bertran, Elena Gadel, Àngel Llàcer i La Terremoto de Alcorcón, entre d'altres.

En canvi, ha avançat que els que ja coneixen l'obra hi trobaran “l'essència” i que els que no la van veure fa dinou anys ara podran conèixer tota la història de la Rosa. Això sí, hi haurà sorpreses, moments emotius i noves invencions.

Èxit de públic i crítica

Flor de nit va ser estrenada per la companyia Dagoll Dagom l'any 1992, sota la direcció de Joan Lluís Bozzo. El muntatge, que es va estrenar després de l'èxit de Mar i Cel, va ser obtenir així mateix un gran reconeixement de la crítica i el públic, amb 248 funcions i més de 150.000 espectadors.

L'obra esta ideada com una crònica sentimental del Paral·lel barceloní en el seu moment de més popularitat, entre els anys 1929 i 1936. El musical explica l'història d'una noia, la Rosa (Möler), perduda en la Barcelona convulsa dels anys previs a la Guerra Civil i entre dos amors: el de l'anarquista idealista Quimet (Labanda) y l'intel·lectual burgés Sebastià Reynals (Albert).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.