Política

El Parlament debatrà la independència

CiU admet a tràmit una proposició de Solidaritat, que PSC i PP volien impedir que es discutís

Els nacionalistes diuen que el debat no ha de fer por, però no votaran la llei

El debat marcarà una majoria sobiranista de dues velocitats

La proposta
no s'aprovarà, però dibuixarà el
nou relat polític

El Parlament debatrà per primer cop la independència del país. La mesa de la cambra va admetre ahir a tràmit amb els vots de CiU una proposició de llei de Solidaritat (SI) que defensa la proclamació unilateral de la sobirania. La proposta no serà aprovada però obrirà debat. Marcarà una majoria sobiranista a la cambra, de dues velocitats. El socialista Higini Clotas i la candidata a les primàries del PSC a Barcelona Montserrat Tura, així com Jordi Cornet (PP), van intentar impedir que la iniciativa es discutís i la van titllar d'“il·legal”. Però CiU té majoria absoluta a la mesa i va imposar que la independència es pugui debatre.

El més probable és que la proposició de SI quedi derrotada quan es votin les esmenes a la totalitat a finals de març o principi d'abril. Però permetrà un debat sobre la independència al ple del Parlament, on cada grup marcarà posicions sobre aquesta reivindicació tan sensible. En aquest escenari PSC i PP quedaran alineats contra la independència, mentre que CiU hi deixarà oberta la porta però apostant pel dret a decidir, començant per la recaptació de tots els impostos. Finalment el text estricte de la proposició de SI només rebrà l'aval d'Esquerra.

La visualització d'aquest sobiranisme de dues velocitats serà en un moment significatiu, a les portes de la consulta sobiranista de Barcelona, que se celebrarà el 10 d'abril, davant de la qual el govern català ha decretat la llibertat de vot dels seus consellers. El president Artur Mas està meditant acudir a les urnes aquell dia per votar simbòlicament a favor de la independència. El mes d'abril, ja a les portes de les eleccions municipals, es preveu d'especial sensibilitat sobiranista.

Tot i que la proposta no arribarà a port, la seva discussió crea relat i això va provocar ahir un visible nerviosisme en el PSC. El debat a la mesa va durar vint minuts. Un dels representants socialistes va assegurar que la cambra farà “el ridícul”. El PP es va afegir a aquest argument, i això va provocar que els quatre representants de CiU entressin en rèpliques. Van argumentar que el debat de la independència al legislatiu català “no ha de fer por” si cadascú expressa els seus plantejaments amb claredat. ICV-EUiA, ERC i el grup mixt no formen part de l'òrgan de govern de la cambra catalana.

Solidaritat es mostrava eufòrica pel fet que la seva proposta arribarà a debatre's. “Amb quatre diputats nosaltres hem fet més que amb deu”, afirmava molt satisfet Alfons López Tena als passadissos, referint-se a ERC. SI es cobrava el fet que ha estat molt ràpida a presentar proposicions en la nova legislatura catalana.

La mesa va acceptar debatre sobre la independència després de sol·licitar un informe dels serveis jurídics. Aquests van apuntar que la proposició no té problemes formals, i que acceptar o no el contingut correspon a la sobirania dels parlamentaris.

Si la mesa hagués votat contra l'admissió, tal com van fer socialistes i populars, la proposta hauria decaigut. Ara la junta de portaveus obrirà un període per presentar esmenes a la totalitat. Tot indica que PSC, PP i C's en presentaran, mentre que CiU s'inclina ara com ara per no fer-ne. El debat sobre la independència serà de fet la discussió d'aquestes esmenes globals. Es voten conjuntament i si tiren endavant la proposició quedarà rebutjada. Si la iniciativa fos negociable tindria possibilitat de prosperar, però aquesta és remota perquè el redactat és la proposta més important de SI i no té marge per a gaire matisos. Com que CiU es mantindrà en la seva idea de transició nacional començant pel pacte fiscal, el resultat de la votació està cantat. Però sentenciarà el nou relat català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.