cultura

La contra

Les Roquetes també farà castells

Sant Pere de Ribes estrena una colla castellera que ja té una quarantena de membres; l'entitat en busca més amb l'objectiu de començar les actuacions per Sant Joan

El misteri que envolta cenyir-se una faixa, enfilar-se sobre un cos humà i ser capaç d'enlairar un altre pis sense parpellejar es desvela aquests dies a les Roquetes. Des de fa una setmana, uns quaranta homes i dones de totes les edats aprenen a fer castells al gimnàs de l'escola Les Roquetes; cada dimarts i divendres al vespre, la nova colla ensenya, des de zero, la teoria i la pràctica del fet casteller. Són dies d'escoltar les explicacions del cap de colla, Joan Alba, i d'observar-se detingudament entre els companys per assolir allò que ara per ara sembla gairebé impossible.

“La gent es va animant, parlen de la colla. A veure si aconseguim que els roquetencs s'acostin a aquesta cultura”, diu Alba, que destaca que la gran majoria dels membres són de fora del nucli. Provinent de la Colla Jove de Castellers de Vilanova –nascuda a principi dels anys vuitanta i desapareguda el 1992–, el cap de colla i altres companys castellers es van animar a fundar aquest nou col·lectiu de les Roquetes. “Faig castells des dels cinc anys”, explica Alba. “El president de la colla dels Diabòlics de les Roquetes se'n va assabentar, i amb set companys més, després de moltes reunions durant uns sis mesos, vam decidir-nos”, hi afegeix.

Ara la nova colla “està fent proves, assajant des de baix”. I els reptes que es marcaran els pròxims mesos dependran del nombre de castellers que s'hi afegeixin. Segons Joan Alba, l'entitat necessitarà “entre seixanta i vuitanta persones per començar. Com més gent millor”. Per aconseguir atreure gent jove, els castellers de les Roquetes han iniciat un cicle de visites a les escoles i els instituts del municipi; mostrar vídeos sobre el món casteller i explicar-los de primera mà el que suposaria pertànyer a la colla amb una petita exhibició és l'objectiu d'aquesta iniciativa. Segons Joan Alba, “els pares tenen més por que els nanos” a l'hora de permetre que aquests puguin fer castells, tot i “l'augment de la seguretat” que totes les colles han aplicat els darrers anys. El fundador de l'entitat confia a aconseguir una major participació un cop la colla comenci a assajar al carrer, i els ciutadans puguin veure de prop la seva tasca.

Pel que fa a les exhibicions castelleres, el repte és estrenar-se per Sant Joan, amb motiu de la festa major de les Roquetes. Tot i això, Joan Alba reconeix que la colla “està molt verda” i que fins que no augmenti el nombre de castellers no podran marcar-se una data definitiva per a les actuacions. Les persones interessades a participar-hi poden assistir als assajos els dimarts, de les vuit del vespre a les deu de la nit, i els divendres, de les nou del vespre a les onze de la nit. Pertànyer als Castellers de les Roquetes és totalment gratuït. “L'únic que cal portar són les ganes de fer castells”, diu el cap de colla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.