Infraestructures

barcelona

Compromís per reobrir el Memorial Democràtic

Governació garanteix el manteniment de l'espai i els objectius de l'organisme en una reunió tensa amb representants de les entitats que en formen part

“Jo no voldria córrer el risc que un fill meu entrés a veure una exposició en aquell edifici”. Així de contundent es va mostrar ahir el director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell, en la reunió d'urgència convocada per informar la junta i el consell de participació del Memorial Democràtic sobre el tancament de la seu d'aquest organisme, clausura que es va fer divendres en resposta a un requeriment de l'Ajuntament de Barcelona per incompliment de les mesures de seguretat. En aquesta reunió, Auladell va donar garanties “totals” de la voluntat de reobrir el Memorial Democràtic al mateix lloc quan s'hagi rehabilitat l'edifici.

Durant la trobada, aquest responsable del govern i la directora de Serveis del Departament de Governació, Josefina Valls, van explicar amb profusió de documentació tècnica els motius que han obligat a la clausura del local. “El dia 15 de febrer es va rebre la notificació municipal i vam encarregar un informe als nostres tècnics, que va detectar una situació objectiva de risc per als treballadors i els visitants”, va explicar Auladell, que va aclarir que el tancament no l'ha fet l'Ajuntament sinó el mateix departament, arran, segons va dir, de la magnitud de les mancances. D'entre tots els defectes, Auladell va destacar que el bloc“no està preparat” per evitar la propagació d'incendis ni per a l'evacuació dels treballadors i els visitants, i va repartir un dossier de vuit folis amb un recull dels defectes detectats. “No podem ser responsables ni encobridors de cap risc”, va concloure. També va explicar que els 31 treballadors que ocupaven la planta baixa i el tercer pis de l'edifici (la resta és buida des que va ser abandonat el 2007 precisament perquè estava en mal estat) seran reubicats, i va garantir la continuïtat de l'activitat del Memorial.

L'exsecretari general d'Interior Joan Boada va reiterar ahir que la clausura respon a “motius polítics”. En aquest sentit, va admetre que hi havia mancances “en una escala d'accés”, però que tota la resta s'havia anat resolent i que l'informe actual és exagerat. “Es diu que no hi ha pla d'autoprotecció de l'edifici, quan l'obligatorietat d'aquest pla encara no està en vigor”, va explicar Boada a tall d'exemple.

LA FRASE

Hi ha la voluntat de tornar a obrir el Memorial Democràtic en el mateix edifici, un cop rehabilitat
Joan Auladell
DIRECTOR General DE RELACIONS INSTITUcionals

Malestar i inquietud de les entitats pel futur

La reunió d'ahir, a la qual van assistir una trentena de persones de les diferents entitats i associacions que integren el Memorial Democràtic, va tenir alguns moments de tensió, amb intervencions contundents relacionades, més que amb les raons del tancament, amb la incertesa sobre el futur de l'organisme, que ha passat del Departament d'Interior del tripartit, controlat per ICV, al de Governació, en mans d'Unió. Moltes de les persones que van intervenir van mostrar el seu temor que l'actual executiu vulgui “diluir” el Memorial, amb algunes acusacions contra la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, per algunes declaracions fetes en les últimes setmanes, i amb queixes perquè encara no s'ha nomenat nou director del Memorial. El director general de Relacions Institucionals va voler separar el tancament de l'edifici del futur de l'organisme i va declarar diverses vegades de manera taxativa que “l'existència del Memorial Democràtic és una de les prioritats d'aquest govern”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.