cultura

La cartografia d'un ésser viu

Ahir es va presentar a l'Ajuntament de Girona l'‘Atles d'història urbana de Girona, segles VI aC-XVI'

“Poques ciutats al món poden dir que disposen d'un atles d'aquestes característiques”. Amb aquesta mostra d'orgull es va encetar l'acte de presentació del volum Atles d'història urbana de Girona, segles VI aC-XVI, obra de caràcter pedagògic i divulgativa que ha editat l'Ajuntament de Girona, en col·laboració amb l'Institut Cartogràfic de Catalunya, que va tenir lloc ahir al Saló de Plens del consistori gironí. La va pronunciar l'exalcalde Joaquim Nadal, que va exercir a la perfecció el càrrec de catedràtic d'història contemporània que ostenta resumint en trenta minuts el ric contingut d'aquesta obra que, més endavant, va qualificar de “síntesi” i de “floració final”, pel fet de destil·lar més de 2.000 anys d'història de la ciutat a base d'un vast treball historiogràfic fruit de vint anys de recerca.

L'acte el van presidir l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i Jaume Miranda, director de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, que també va assistir en representació de l'absent –“per problemes d'agenda”– conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. També hi van ser presents, els pilars d'aquest projecte magne: Joan Boadas, cap de l'Arxiu municipal i director del treball, així com la majoria de l'equip redactor de l'atles amb la presència d'Eduard Canal, Josep Maria Nolla i Jordi Sagrera.

Precisament, Eduard Canal, un dels autors, va qualificar l'atles de “cartografia d'un ésser viu”, fent referència a la ciutat, i amb aquesta comparació en va destacar el seu “valor biogràfic”. I Jaume Miranda, per la seva banda, també va repetir que es tracta d'una “obra de síntesi” com també va recalcar que es tracta d'una “piràmide de molts anys d'esforç”.

L'alcaldessa Anna Pagans, que va qualificar aquest volum amb els adjectius “d'immens, extraordinari, colossal i, a partir d'ara, imprescindible”, va cloure l'acte recordant que el volum “esdevé un material divulgatiu de primer ordre, d'alt valor pedagògic per a la ciutadania i una eina al servei de la comunitat educativa la contribució del qual és enorme, essencial”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.