Societat

educació

Mas-Colell aposta per eliminar les oposicions a professor a la universitat

Defensa les contractacions permanents a través de les figures de professor agregat i catedràtic

Ensenyament manté les prejubilacions de docents

Un dels aspectes per millorar l'eficiència universitària és la modificació de la política de contractació de professorat. Ho va defensar ahir el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, al Parlament, on va comparèixer per explicar l'estratègia del nou govern en matèria d'universitats i recerca.

En opinió del conseller, s'ha d'avançar cap a un sistema més flexible. “Res impedeix a una universitat no convocar cap plaça de funcionari acadèmic en els pròxims anys”, va destacar. En aquest sentit, va anunciar l'aposta decidida del govern per promoure una altra via de contractació permanent: la de professor agregat i la de catedràtic. Dues figures que a més de dotar la convocatòria de més flexibilitat que l'existent a les oposicions també permeten més capacitat de selecció a les universitats.

“El meu model és Zuric i Lausana, no Salamanca ni la Complutense”, va subratllar Mas-Colell. En les dues universitats suïsses es duen a terme convocatòries internacionals que resolen comitès d'avaluació. Res a veure amb les oposicions en què la primera condició és tenir la nacionalitat espanyola.

Una altra de les qüestions estel·lars de la intervenció de Mas-Colell va ser el finançament universitari i la necessitat de revisar la política de preus de les titulacions superiors. El conseller va defensar que l'augment de les taxes ha d'estar acompanyat d'una bona política de beques, així com d'una implementació de la cultura del crèdit per estudiar.

“Les universitats haurien de ser adultes i fer una política pròpia de taxes i beques, però des de l'Estat se les infantilitza amb una política proteccionista”, va afirmar un contundent Mas-Colell que durant la intervenció va esbossar el model d'universitat que li agradaria implementar.

D'altra banda, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va confirmar ahir que es manté la convocatòria de jubilacions anticipades de docents amb 28 anys d'experiència, tal com preveu la llei estatal. La mesura, a la qual es poden acollir 2.000 docents, costarà més d'un milió d'euros.

Caldria retornar a les quotes en l'accés dels estudiants d'FP a la universitat
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia i coneixement de la generalitat
Com a govern tenim 12 universitats, perquè tots els estudiants són iguals i hem de tenir una visió àmplia del sistema universitari
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.