Política

JOAN LAPORTA

LÍDER DE SOLIDARITAT CATALANA PER LA INDEPENDÈNCIA

“Algú potser volia el meu nom per tenir èxit”

“Que em demanin que renunciï a l'escó seguiria la línia en què han entrat, que és incoherent i desproporcionada”

“Si ens desfem, hi ha mecanismes per articular les escissions. Tinc la responsabilitat de continuar”

“Solidaritat sola restarà vots”

PERFIL
Després d'ocupar la presidència del Barça, Laporta va entrar en política i va formar, juntament amb Uriel Bertran i Alfons López Tena, Solidaritat Catalana per la Independència. Van aconseguir quatre diputats.

La decisió de Joan Laporta d'escindir-se de Solidaritat per les municipals ha provocat un terrabastall a la formació de conseqüències imprevisibles. La divisió és clara i no hi ha marxa enrere.

Per què no repetirà l'acord amb Solidaritat?

No estic d'acord amb el plantejament que la coalició es presenti en solitari a Barcelona. És molt respectable, però no ho comparteixo. Vaig fer el salt a la política per arribar a la independència, que només es pot aconseguir a través de la unitat. Vull sumar i no dividir i no tinc cap inconvenient d'anar amb altres formacions. Estic segur que una gran coalició pot ser clau en el govern d'aquesta ciutat.

Aquesta decisió suposa la fi del subgrup parlamentari?

No ho sé. Ho parlarem dimarts, però si ens hem de desfer per aquest motiu, per mi no serà un problema. Ni tampoc continuar. Si al final ens separem, però, hi ha uns mecanismes perquè s'articulin les escissions.

Entenc, doncs, que vol continuar com a diputat.

Tinc l'escó de diputat i tinc la responsabilitat de continuar exercint en el càrrec. Em sembla que he estat prou determinant per aconseguir els escons i estic satisfet de la meva feina.

És possible, però, que els seus companys li demanin que renunciï a l'escó.

Seria una continuïtat de la línia en què han entrat, que és incoherent i del tot desproporcionada. Aleshores sí que seria una confirmació que el que potser pretenien era fer servir el meu nom en situacions que els pogués donar èxit. Si veig que la situació deriva cap a aquest escenari, també prendré les meves decisions. Potser més val estar sol que mal acompanyat.

Entendran les 100.000 persones que van votar Solidaritat aquesta divisió?

S'haurà de fer un esforç de comunicació per explicar-ho, però sempre ho he dit molt clar. Hem de sumar i no podem dedicar-nos a crear un espai independentista més que lluiti amb els altres. Aleshores tenim aquesta guerra partidista i endogàmica que no ens porta enlloc. Penso que ha estat un dels grans problemes de l'independentisme.

La suma que vostè propugna no entra en contradicció amb el fet que hagi trencat Solidaritat?

Jo no he trencat res. Sóc coherent amb el meu pensament. Qui penso que no està promovent la unitat que ens vam proposar, són els que no volen anar en una gran coalició. Nosaltres ens vam queixar quan Reagrupament no volia venir amb Solidaritat i ara no és correcte que Solidaritat faci el que criticàvem. El que no trobo bé és que pretenguin anar a Barcelona, com em van reconèixer els excompanys, amb poques possibilitats. És evident que la suma d'ERC i Rcat pot tenir una bona representació, mentre que Solidaritat tota sola dividirà, possiblement no tindrà regidors i traurà uns vots a l'independentisme que poden ser clau.

El següent pas és unir-se a Esquerra a través de Democràcia Catalana?

Ja ho veurem. Tot dependrà de com evolucionin les converses, tot i que el que m'agradaria és que la suma fos Solidaritat, Reagrupament i Esquerra. En els propers dies, per tant, decidiré què és el millor per a tothom.

S'especula que podria ser el número dos amb Portabella.

Primer s'ha de treballar per intentar unir en aquesta coalició com més partits millor. En general cal un exercici de generositat i no correspon vetar candidats que tenen una trajectòria extensa. A més, fer proclames de candidats de consens i no proposar noms és un brindis al sol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.