Política

Solidaritat tanca en fals la crisi per l'afer Laporta

SI no expulsarà el seu exlíder encara que vagi amb Esquerra

Laporta havia comunicat divendres a De Gispert la voluntat de deixar el subgrup, però ara tot fa pensar que hi continuarà

Solidaritat pretén fer cau i net respecte a l'afer Joan Laporta i centrar-se en la llei de declaració d'independència, que s'ha de debatre al Parlament, però és de calaix que la crisi continua oberta per més que l'executiva de SI s'esforci a dir el contrari.

La coalició va reiterar ahir que acceptaran que Laporta continuï al subgrup parlamentari encara que vagi a les llistes d'Esquerra per les municipals a Barcelona i que esperaran a veure quina posició adopta l'expresident del Barça. “L'escó és personal i és ell qui ha de decidir”, va destacar el secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, que va donar tota aquesta polèmica per tancada. També va assegurar que SI no atiarà més el foc, perquè no volen que les relacions es “deteriorin” i va desitjar sort a Laporta en el projecte amb ERC.

Amb aquesta decisió, Solidaritat enterra la destral de guerra, perquè no vol haver de passar pel tràngol de fer fora la cara més visible de la coalició independentista, una situació que encara agreujaria més el panorama.

Laporta, per tant, té l'última paraula i a hores d'ara està més a prop de continuar al subgrup que d'abandonar-lo, tot i que no ha anunciat res oficialment. Divendres, però, en plena escalada de retrets amb els seus excompanys, va enviar una carta a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i una altra a la mesa, en les quals exposava la seva “voluntat” de deixar el subgrup. Alhora, comunicava la intenció de mantenir l'acta.

En la mateixa missiva demanava informació sobre quins drets tindrà quan “faci efectiva” la seva sortida. La mesa es reunirà aquest matí i donarà la seva resposta.

Si Laporta es queda al subgrup, s'haurà de veure com conviu amb els altres diputats. Una de les qüestions a dirimir és quin paper jugarà a partir d'ara. L'expresident del Barça té la intenció de continuar amb un rol destacat i, si l'arraconen, després segurament sí que es plantejaria marxar i quedar com a diputat no adscrit. També s'haurà de veure com es conjumina que Laporta sigui diputat per SI i possiblement regidor per ERC.

Ahir, Bertran, López Tena i Strubell es van reunir al Parlament, però Laporta no va anar-hi, perquè era a Madrid per motius professionals. Avui, en el ple, serà el primer cop que tots quatre es veuran les cares després de l'anunci de l'exlíder de SI
de no repetir la coalició
per a les municipals.

Al marge d'aquesta crisi, Solidaritat va presentar ahir una campanya perquè la llei d'independència tiri endavant. El
2 d'abril es farà una concentració per donar suport a la proposta i a la
consulta del 10-A a Barcelona. Els solidaris també continuaran enviant correus als diputats perquè votin a favor de la llei.

LA XIFRA

71
persones
s'han donat d'alta a SI des del congrés de Manresa, el 20 de febrer. Per contra, hi ha hagut 36 baixes.

Laporta, a la xerrada de Portabella

Joan Laporta, que continua negociant la incorporació de la seva formació, Democràcia Catalana, a la candidatu-ra d'Esquerra a Barcelona,
té previst assistir avui a una xerrada de precampanya
de Jordi Portabella. Una
mostra més d'aquest acostament que cada dia és més
a prop de cristal·litzar.

El candidat republicà pronunciarà la conferència política Una Barcelona justa i lliure, en què exposarà les principals línies programàtiques que constituiran el seu programa. La presència de
Laporta serà un dels principals reclams, tot i que no intervindrà. Una altra cosa és
si Portabella fa alguna referència al seu fitxatge.

Laporta haurà de fer mans i mànigues per arribar a temps, perquè l'acte és a les set de la tarda a l'auditori de la Pedrera i a aquella hora
és més que possible que encara se celebri el ple al Parlament i que, fins i tot, es debati una moció de Solidaritat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.