Societat

Un tsunami colpeja el Japó després del terratrèmol i amenaça tot el Pacífic

Onades de fins a deu metres afecten la costa nord-est després del sisme de 8,8 graus que ha sacsejat el país aquesta matinada

Apareixen entre 200 i 300 cadàvers en una platja de la ciutat de Sendai

La nit ja ha caigut al Japó i ara comencen a arribar les conseqüències del tsunami originat pel terratrèmol de 8,8 graus a l'escala de Richter que aquesta matinada ha sacsejat la costa nord-est del Japó. El nombre de víctimes mortals augmenta a mesura que passen les hores i de les 90 víctimes que ha confirmat fins ara el govern, s'hi hauran d'afegir les desenes de cadàvers que s'han trobat ara en una platja de la població de Sendai, al nord-est. Entre 200 i 300, segons la televisió local. El govern també parla de 349 desapareguts en tot el Japó.

El tsunami, que s'ha endinsat fins a uns cinc quilòmetres, ha colpejat la ciutat de Sendai, on l'aigua ha arrossegat cases, cotxes, vaixells i tot el que ha trobat al seu pas.

A Tòquio, segons informen les autoritats locals, el moviment de terres ha provocat l'incendi de diversos edificis. I s'ha interromput el tràfic aeri a l'aeroport de Narita. Els trens bala estan aturats arreu del país. També s'han mostrat cotxes surant a l'aigua al costat de vaixells de pesca.

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha qualificat de “grans” els danys causats avui pel terratrèmol i ha demanat calma a la població. Kan també ha afirmat que no s'han produït fuites radioactives en les dues nuclears que hi ha a la zona afectada.

L'alerta de tsunami s'ha estès a tot el Pacífic, a excepció del Canadà i els EUA, i a hores d'ara, ja s'han donat ordres d'evacuació dels ciutadans a Taiwan i Filipines. Precisament, ja s'ha confirmat que el tsunami ha arribat a les costes de Hawaii amb força molt disminuïda, així com també a Indonèsia i les Filipines.

L'epicentre del sisme s'ha situat a l'oceà Pacífic, a 130 quilòmetres de la península d'Ojika i a una profunditat de 10 quilòmetres, en la mateixa zona on fa dos dies va tenir lloc un altre terratrèmol de 7,3 graus que no va causar danys.

“Els edificis han tremolat una estona que s'ha fet molt llarga, i molta gent a la sala de premsa s'ha posat els cascs i s'ha amagat sota les taules”, ha explicat la corresponsal de Reuters, Linda Sieg. “Probablement és el pitjor que he patit des que vaig venir al Japó ara fa 20 anys”, ha conclòs Sieg.

Els terratrèmols són habituals al Japó, una de les àrees sísmiques més actives del món. Un 20% dels terratrèmols de grau superior a 6 del planeta es registren en aquesta zona.

El terratrèmol és el més greu registrat en aquest país en els últims 140 anys, segons les autoritats sismològiques japoneses.

Segons el Centre d'Observació Geològica d'Estats Units (USGS), el terratrèmol ha tingut una magnitud de 8,9 graus i es va produir a només 24 quilòmetres de profunditat. L'epicentre s'ha localitzat a 130 quilòmetres mar endins de Sendai, a l' illa de Honshu (prefectura de Miyagi).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.