Societat

Els enginyers van posant Fukushima sota control

Els èxits per acabar amb el perill de la central nuclear queden amagats per la por dels japonesos a la radiació trobada en els aliments

Afirmen que els productes afectats no han arribat als mercats

Els operaris van continuar ahir refredant els reactors més inestables a la planta de Fukushima Daiichi, al mateix temps que el descobriment de nivells de radioactivitat en aliments de la zona van impedir elevar l'optimisme.

El portaveu del govern nipó, Yukio Edano, va confirmar ahir que s'han detectat nivells de iode radioactiu per sobre del permès en la llet de quatre llocs de la província de Fukushima i en espinacs de la veïna província d'Ibaraki. Encara que la contaminació va ser detectada a temps i els productes no van arribar a comercialitzar-se, aquesta troballa podria afectar els productors agrícoles i ramaders locals, fins i tot fora del perímetre de 30 quilòmetres al voltant de la central on s'han d'extremar les precaucions.

El govern japonès va anunciar que podria aprovar avui regulacions per a evitar que aliments contaminats de la zona propera a la central de Fukushima arribin a distribuir-se, mentre Edano va demanar tranquil·litat als japonesos, perquè “no existeix risc immediat”.

Les autoritats també han detectat nivells baixos de iode radioactiu en l'aigua corrent de Tòquio i de zones properes a la capital, però el govern va reiterar ahir que no suposen un risc per a la salut, així com que tampoc és perillós exposar-se a la pluja.

Les preocupacions per la radioactivitat en els aliments es contraposen als positius avanços en el control dels sis reactors de la central de Fukushima, encara que Edano va matisar que la situació “és encara incerta”, sobretot en el reactor número 3.

Les unitats 1, 2, 5 i 6 ja estan connectades a fonts d'energia externa i aviat podrien posar en funcionament els seus panells de control i les bombes d'aigua del sistema de refrigeració, encara que el reactor 1 podria experimentar més dificultats, segons TEPCO, l'empresa que opera la planta.

Les unitats 5 i 6 són les menys afectades i ahir es van registrar temperatures relativament normals en les seves piscines d'emmagatzematge de combustible usat, el que permet una certa tranquil·litat en aquest front.

Els esforços es concentren en les unitats 3 i 4, les més afectades per les explosions posteriors al tsunami de l'11 de març, que va inutilitzar els sistema de refrigeració.

La unitat 3 és una font de preocupació per a l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó, ja que la pressió del recipient de contenció, que protegeix el nucli, s'havia incrementat i podria caldre alliberar vapor per evitar mals majors. Els enginyers de TEPCO finalment van descartar realitzar de moment aquesta operació, que emetria material radioactiu a l'atmosfera, perquè de moment la pressió sembla que s'ha estabilitzat.

El número de morts s'eleva fins als 8.450

El número de morts pel terratrèmol i posterior tsunami del dia 11 al Japó ha augmentat a 8.450 i el de desapareguts a 12.931, segons les últimes dades de la policia. Es descarta trobar supervivents.

Més de sis-centes rèpliques del terratrèmol

Més de sis-centes rèpliques han sacsejat el territori del Japó després del terratrèmol de 9 graus en l'escala Richter a la costa nord-est. Ahir hi va haver una dotzena de rèpliques de més de 5 graus.

L'àrea de seguretat es manté en 20 km

L'Agència Nuclear del Japó va dir ahir que no té previst ampliar l'àrea d'evacuació de 20 quilòmetres al voltant de la central de Fukushima, mentre reconeix que el principal problema és el reactor 3.

La central afectada serà desmantellada

El Japó tancarà i desmantellarà la central nuclear de Fukushima Daiichi després de l'accident. El govern nipó va voler deixar clar que les instal·lacions afectades no seran reutilitzades en cap cas.

Surten del país 80 ciutadans de l'Estat espanyol

Un avió noliejat pel govern espanyol va sortir ahir de Tòquio amb 80 ciutadans de l'Estat espanyol que van sol·licitar abandonar el Japó. En l'aparell viatgen 157 passatgers que avui arribaran a Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.