Política

Gaddafi alerta que Occident acabarà a “l'abocador de la història”

El mandatari reapareix en el seu palau de Trípoli per reiterar que lluitarà fins al final

Les tropes del coronel continuen atacant els rebels contraris al seu règim malgrat els atacs aeris de les forces internacionals

Els poders occidentals que ataquen les defenses líbies “acabaran a l'abocador de la història”, ha dit Moammar al-Gaddafi mentre les seves tropes fan retrocedir els rebels tot i haver patit ja quatre nits d'atacs aeris de les forces internacionals. Mentre les forces aèries occidentals han aturat els avions de Gaddafi i han frenat l'avenç de les seves tropes en l'objectiu de recuperar l'enclavament rebel de la ciutat de Bengasi, les forces dels contraris al dictador, molt desorganitzades i sense prou equipament, no han pogut aprofitar l'avantatge i continuen immobilitzades.

Els rebels no han pogut desallotjar les forces de Gaddafi del punt clau d'Ajdabiya, a l'est de Bengasi, mentre els tancs governamentals han dominat l'últim punt fort rebel de Misrata. Hi ha un gran risc d'estancament sobre el terreny, diuen els analistes.

Almenys dues explosions s'han sentit a Trípoli, la capital de Líbia, abans del trenc d'alba aquest dimecres, segons han dit un testimoni de Reuters. Un avió de combat s'ha sentit sobre la ciutat, alhora que una línia de trets antiaeris ha il·luminat el cel abans de l'alba.

“No ens rendirem”, havia dit poc abans Gaddafi als seus acòlits, que formaven un escut humà per protegir-lo davant la seva residència a Trípoli.

“Els vencerem per qualsevol mitjà. Estem a punt per lluitar, tant si la lluita és curts com llarga ... Al final vencerem”, ha afirmat en directe a la televisió, en la seva primera aparició pública en una setmana.

“Aquest assalt el protagonitzen un grup de feixistes que al final acabaran a l'abocador de la història”, ha alertat Gaddafi en un discurs seguit de focs d'artifici a la capital líbia, mentre la massa ho celebrava i disparava les seves armes a l'aire.

El govern libi nega que l'exèrcit estigui fent cap operació ofensiva, i diu que les tropes només lluiten per defensar-se quan les ataquen, però els rebels i els veïns diuen que els tancs de Gaddafi han continuat bombardejant Misrata, a l'oest del país, i que els atacs van costar la vida a 40 persones només el dilluns. També haurien atacat la petita ciutat de Zintan, a la frontera amb Tunísia.

Mentrestant, els avions de guerra occidentals han fet més de 300 vols sobre Líbia i més de 160 míssils Tomahawk han estat disparats en el marc del mandat de les Nacions Unides de protegir els civils libis de les tropes governamentals.

El president nord-americà, Barack Obama, ha dit que els aliats haurien de poder anunciar aviat que han aconseguit l'objectiu de crear una zona d'exclusió aèria sobre Líbia.

També ha dit que els Estats Units continuaran donant suport als esforços internacionals per protegir la població líbia, “però no liderarem l'operació”.

Obama ha parlat amb el president francès Nicolas Sarkozy, i amb el primer ministre britànic, David Cameron, aquest dimarts, i han acordat que l'OTAN hauria de tenir un paper destacat en l'objectiu d'aplicar la zona d'exclusió aèria sobre Líbia, segons ha avançat la Casa Blanca.

França s'ha mostrat fins ara en contra del liderat de l'OTAN, perquè tem que si això passa serà impossible alinear la lliga àrab en la decisió internacional d'intervenir a Líbia.

Mentrestant, Turquia, que també s'oposa a que l'aliança agafi el comandament d'una missió que ara com ara lideren els Estats Units, ja ha dit que els atacs aeris han sobrepassat el que autoritzaven les Nacions Unides. Els Estats Units, però, asseguren que les objeccions d'ambdós països han estat superades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.