Cultura

Terré, a la galeria

Sembla difícil de creure, però és la realitat: la galeria Valid Foto presenta la primera exposició comercial a l'Estat espanyol dedicada a Ricard Terré, un dels grans fotògrafs documentalistes del segle XX. Terré va morir fa dos anys, el 2009, a Vigo, on vivia des del 1959, i havia nascut a Sant Boi de Llobregat el 1928. L'exposició a la galeria que dirigeix Fernando Peracho aplega un conjunt de 54 fotografies –totes tirades per Terré, excepte un parell– i inclou instantànies de diferents èpoques, des dels anys cinquanta. En el conjunt, no hi falten algunes de les seves imatges més conegudes, com la de la nena guenya vestida de primera comunió. També hi ha, però, algunes rareses i fotografies inèdites. “És una llàstima que de Terré només en coneguem els seus clàssics”, subratlla la seva filla, la historiadora de la fotografia Laura Terré.

L'exposició, que du per títol Negra ombra que enlluernes i que es podrà visitar fins aquest divendres, evoca el Terré obstinat en rastrejar les tradicions a la recerca d'un punt de vista humà, molt sovint esquitxat d'ironia. És un bon prefaci a la gran exposició retrospectiva que s'obrirà el 6 de maig a la Fundació Pedro Barrié de la Maza de Vigo, que aplegarà prop de 200 obres, sota el comissariat de Chema Conesa, i que donarà de si un llibre referencial que publicarà La Fábrica. El reconeixement que tant li va costar tenir en vida es va normalitzant, per sort, però molt a poc a poc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.