Comunicació

Insten a tancar la COM

El consorci d'emissores locals denuncia que la patronal de la ràdio privada busca la supressió d'un ens de servei públic al món local

L'Associació Catalana de Ràdio (ACR) ha fet arribar un informe al govern català, en què planteja les exi-gències del sector radiofònic privat català, entre les quals destaca l'intent de clausurar COM Ràdio, a més de l'eliminació total de publicitat a totes les emissores públiques i limitar al 50% de l'espectre les llicències públiques.

En el document, l'ACR justifica la petició de tancar la COM perquè, segons la patronal de les ràdios privades, s'usarien concessions locals per produir “una programació generalista que res no té a veure amb continguts locals, convertint-se en una nova cadena pública pseudomunicipal”. Acusacions totalment desmentides per COM Ràdio que denuncia un atac per interessos comercials i per afeblir la pluralitat de mitjans. La patronal de la ràdio privada catalana assegura que “no es tracta d'emissores locals en sentit propi –única alternativa que permet la legislació vigent–, sinó d'una cadena pública no admesa legalment” que vol “establir una xarxa de radiodifusió pública a tot Catalunya” a través d'emissores locals.

L'informe també considera “el súmmum de les paradoxes i possibles irregularitats” el fet que COM Ràdio, “creat, dependent i sostingut per la Diputació de Barcelona”, actuï a tot Catalunya.

El nou secretari general de l'ACR, Francesc Robert, no va voler confirmar ahir el contingut de l'informe, però va reiterar la petició pública que sempre ha fet l'entitat a la Generalitat i al Parlament “que es replantegin quina és la situació de la ràdio pública a Catalunya” i va criticar l'“oferta excedentària” que, a parer seu, hi ha de ràdio pública “amb continguts mimètics”. En el cas de COM Ràdio, va criticar que estigui “fent una programació generalista que es redifon en emissores locals” i va destacar “que la funció de la COM no és de suport a les emissores locals, sinó de substitució de la programació local”.

Defensa des de la COM

El director general de COM Ràdio, Francesc Triola, va qualificar de “falses” la majoria d'afirmacions de l'ACR, com ara que estiguin permeses legalment les emissores supramunicipals o que facin una programació generalista semblant a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, Triola va explicar que la llei audiovisual preveu que consorcis –formats per diversos ajuntaments o ens supramunicipals– puguin tenir accés a una llicència i va defensar que la programació de la COM “no la pot fer ningú més perquè és descentralitzada”. També va negar que la COM depengui només de la Diputació de Barcelona, ja que “està formada per 150 ajuntaments i administracions, algunes d'altres demarcacions”.

Triola va argumentar que les empreses privades “per estricte sentit comercial” no s'ocupen de l'àmbit local, que ha d'estar cobert per emissores públiques. Triola considera que l'ACR “intenta evitar el pluralisme mediàtic” i que fa ara aquests peticions “perquè hi ha menys pastís publicitari”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.