Societat

llengua

El català, més atractiu

El 35% de població aprèn el català a casa, però el 39,4% l'assumeix com a llengua pròpia

El 95% assegura que entén l'idioma del país, però només el 77% el parla i el 60% l'escriu, segons el Baròmetre de la Comunicació

El català s'utilitza sobretot en els estudis i en l'àmbit domèstic

El català guanya punts. Un exemple: el 35% de la població té el català com a llengua inicial –que és la que s'aprèn a casa de petit–, però el 39,4% la trien com a llengua amb la qual s'identifiquen –és la resposta a la pregunta Quina és la seva llengua?. Aquesta diferència, tot i ser petita, evidencia un cert creixement de l'ús de la llengua catalana i es pot entendre com que guanya capacitat d'atracció. Així ho indiquen les conclusions de l'informe Coneixements i usos del català a Catalunya el 2010, elaborat pel Baròmetre de la Comunicació i Cultura a partir de 33.000 entrevistes personals.

“No podem dir que siguin els resultats esperats, però sí que el català està en una dinàmica positiva”, va indicar Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT, la xarxa científica dependent de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que fa recerca sobre la situació de la llengua. El document, impulsat per CRUSCAT i la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (Fundacc), revela el resultat del sistema educatiu, perquè més del 96% de les persones nascudes a Catalunya parlen el català, mentre que només ho fan el 57% dels nascuts a la resta de l'Estat i el 40% dels originaris de l'estranger. Aquest pas per l'escolarització durant la democràcia també es fa notar quan es mira l'evolució per edats del col·lectiu autòcton: la capacitat per entendre'l i parlar-lo és la mateixa, tot i que a l'hora d'escriure'l la corba baixa molt a partir dels 44 anys.

Al costat dels elements optimistes que van voler destacar els promotors de l'estudi –sobretot que el català presenta més atracció que el castellà com a llengua d'identificació–, també és cert que es fa palesa encara una gran diferència si es comparen les competències lingüístiques en català i en castellà: el 95% de la població entén el català; el 77,5%, el parla, i el 60,6%, l'escriu; mentre que el 99,9% entén el castellà; el 99,8%, el parla, i el 99%, l'escriu. És a dir, que encara queda molt de camí per córrer.

Fer-la una eina útil

I en aquest camí encara per fer, Pradilla va destacar que cal apostar per polítiques globals en el sentit que es posin eines, perquè més gent entengui, parli i escrigui en català, però també per fer-la una llengua útil tant en els àmbits públics com en els privats. Si una cosa deixa clara també el document és que el català és sobretot una llengua d'estudis (més de la meitat d'enquestats la fan servir a l'escola i la universitat) i en segon lloc una llengua domèstica (el 32% la parlen a casa). A l'hora de parlar amb els amics o a la feina cau al 20%.

La radiografia d'una llengua sota pressió

Fa dos anys, la secretaria de Política Lingüística va fer balanç dels usos i el coneixement del català i el llavors secretari, Bernat Joan, va alertar que “la pressió a què està sotmès el català és molt gran”. Llavors, el 94% de la població assegurava conèixer l'idioma propi del país, dos punts menys que el 2003. El baròmetre presentat ahir ho situa en el 95,3%.

Escola i família

El 56% dels catalans fan ús habitual del castellà; el 39%, del català i el 4%, d'altres llengües. A casa i en els estudis és on el català té més presència [vegeu gràfic], i, en canvi, cau l'ús com a llengua vehicular amb els amics o a la feina. Són situacions que ja es donaven en les enquestes d'usos lingüístics del 2003 i el 2008.

La immigració

El 83% de les persones de 65 anys i més, nascudes a Catalunya, tenen el català com a llengua inicial, el 45% en el col·lectiu de joves de 14 a 19 anys. És resultat evident del creixement de la immigració l'última dècada.

Diferència comarcal

Terra Alta, Garrigues i Ribera d'Ebre són les comarques on el català és més habitual. Baix Llobregat, Val d'Aran i Barcelonès, on ho és menys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.