Societat

via pública

Augmenten un 50% les peticions de terrasses a Girona per la llei del tabac

En el primer trimestre del 2011 s'han demanat 85 terrasses, una trentena més que en el mateix període de l'any passat

Ara hi ha 43 estufes al carrer

L'entrada en vigor de la llei antitabac ha comportat que la sol·licitud per tenir terrassa a la ciutat de Girona s'hagi disparat en els primers tres mesos de l'any i s'hagin incrementat un 50% les peticions per poder posar taules i cadires a la via pública. Així ho reflecteixen les dades de l'Ajuntament de Girona que durant el primer trimestre ha vist com rebia fins a 85 peticions per poder posar terrassa, una trentena més que no havia rebut l'any anterior en el mateix període.

La regidora de via pública de Girona, Glòria Plana, destaca que l'increment de peticions “evidencia que molts locals han decidit avançar la petició al gener quan altres anys ho feien amb l'arribada del bon temps”. Això sí, la llei antitabac que va entrar en vigor el 2 de gener passat ha provocat que fins a 14 bars o restaurants de la capital que mai fins ara havien sol·licitat una terrassa s'hagin decidit a donar el pas. S'ha de tenir en compte que la normativa especifica que només els locals que tinguin terrassa poden fer la petició per instal·lar estufes al carrer, un fet que impossibilita que un bar pugui posar una estufa a l'entrada del local si no té terrassa.

43 estufes al carrer

La prohibició de fumar a tots els locals públics ha comportat també que en només tres mesos ja s'hagin instal·lat a la capital gironina 43 estufes, per permetre que els fumadors tinguin un espai on fumar sense patir baixes temperatures. Plana considera que l'alt índex de peticions per instal·lar estufes també evidencia “la conscienciació dels propietaris dels bars i restaurants, així com dels clients per poder complir amb la normativa”. En aquesta línia, Plana considera que les peticions “també són una manera de fer ciutat, crear ocupació i generar riquesa”. La responsable municipal assegura que en aquests primers mesos la prohibició de fumar a l'interior dels locals no ha comportat cap allau de queixes generalitzades dels veïns per aldarulls al carrer. El sector de l'hostaleria va criticar a principi d'any l'augment de les taxes per tenir terrassa, que als carrers més cèntrics i per a les grans terrasses el cost de les taxes es va apujar fins un 32%, per bé que en algunes zones de la ciutat van baixar.

LA XIFRA

14
bars o restaurants
han demanat en els primers tres mesos de l'any poder tenir per primer cop una terrassa.

LA XIFRA

39
estufes
que hi ha a Girona són de gas propà, mentre que n'hi ha 4 més d'instal·lades que són elèctriques.

Els municipis gironins no prohibeixen el gas

Els municipis gironins no tenen intenció de moment de prohibir les estufes de gas al carrer com ha fet la ciutat de París. La capital francesa ha donat un termini de dos anys perquè els propietaris dels locals canviïn els artefactes de gas per altres mecanismes adduint problemes mediambientals. A Girona, per exemple, esperen que la Generalitat reguli aquesta qüestió i de moment permet estufes de gas propà i elèctriques, mentre compleixin la normativa de seguretat i no es permet el gas butà. A Lloret de Mar, Blanes, com a Castelló, Roses o Palafrugell, encara no s'han ni plantejat debatre el tema de les estufes a les terrasses. Per contra, a l'Escala volen regular-ho per la pròxima temporada i es recomanaran les elèctriques, per bé que no es té intenció de prohibir els altres tipus. A la Bisbal d'Empordà hi ha una ordenança que prohibeix posar-hi estufes de butà i han de ser elèctriques.

m.v. / P.a. / n.F.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.