Societat

Bandes llatines s'enfronten cada cap de setmana al metro

Admeten que s'estan “projectant” les baralles del carrer al subsòl

La L5 concentra bona part de les batusses, que la policia atribueix a xocs fortuïts

Algunes parades estan vinculades als espais ocupats per als grups

Entre divendres i diumenge es registren una o dues baralles entre bandes llatines al metro, segons Carles Vallès, cap de la unitat d'investigació de l'àrea regional de transport urbà (ARTU) dels Mossos. Les batusses es concentren a la L5, a parades amb intercanviadors de línies i properes a les places on es reuneixen els grups, que no dubten a exercir la violència contra els grups rivals i, en ocasions, contra els vigilants. Si de dia el problema del metro són els carteristes, de nit ho són les baralles entre bandes.

“S'observen, es reconeixen com a grups enemics i comença la baralla.” La seqüència es registra en la majoria de batusses entre membres de bandes llatines, explica el sotsinspector Francesc Xavier Sancho, cap de la unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà de Barcelona, que reconeix que s'estan “projectant” les batusses dels carrers a les andanes. “Les baralles al metro són mínimes respecte al carrer, però és cert que en les últimes setmanes s'han registrat diversos enfrontaments al subsòl”, diu.

Els Mossos van detenir a finals de març un noi de 16 anys per haver-ne apunyalat un altre de la mateixa edat, presumpte membre d'una banda llatina, a Diagonal a finals de febrer. En aquelles setmanes, almenys es van produir dues batusses més amb armes blanques a Sagrera (el 8 de març) i Tarragona.

Per Sancho, la concentració d'enfrontaments al metro en poques setmanes de diferència és una “coincidència”, ja que les bandes llatines, a diferència dels parcs i les places, no “ocupen” les estacions del suburbà. Els grups fan servir el subsòl per anar dels seus espais a zones d'oci –per exemple, a Heron City– i les batusses són xocs “fortuïts” amb bandes rivals, diu el sotsinspector, que, tot i això, creu “inevitable” vincular grups i andanes: “Certes parades estan associades amb el que hi ha a dalt.”

Mirades o insults acostumen a desencadenar les baralles entre membres rivals de les bandes, tot i que molts cops hi ha alguna cosa més. “T'agredeixo perquè ets de la banda enemiga, però el motiu real de la baralla és que m'has robat la parella”, detalla Sancho. En les batusses al subsòl, les càmeres són clau per a les investigacions.

LA XIFRA

3.000
joves
formen part de bandes llatines actualment a Catalunya, un 2% del total de població que resideix al Principat

LA FRASE

El nucli és d'origen llatinoamericà, però cada cop hi ha més magrebins, autòctons i noies en les bandes
Francesc Xavier Sancho
cap de la urpac de barcelona

Sorpresos per la violència gratuïta

Lluny de les problemàtiques socials vigents a l'Amèrica Central, zona principal de quadrillers al món, els Mossos estan “sorpresos” per l'ús que fan de la violència gratuïta les bandes llatines a Catalunya, formades majoritàriament per joves de famílies ja assentades al Principat. “Ens trobem casos de membres d'aquests grups que donen un cop de puny a un altre jove per prendre-li la gorra”, explica incrèdul el sotsinspector Francesc Xavier Sancho, que afegeix que s'està produint una certa “extrapolació” dels conflictes existents entre els grups violents juvenils a altres països.

“La policia ha de ser una eina més, però no la solució definitiva al problema de la violència”, afirma el sotsinspector, que assegura que els motius de les baralles són “molt peculiars”. A Sagrera, el 8 de març, la batussa va començar després que un jove “vacil·lés” un altre. I va acabar amb diversos ferits lleus per arma blanca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.