Política

Gràcia i Sarrià capitalitzen la mobilització sobiranista

Els dos districtes van superar amb escreix la participació mitjana de la ciutat (18,14%), i Nou Barris va registrar els resultats més modestos

El “sí” arrasa amb un 89,68% dels sufragis

Amb l'eufòria ja més calmada després dels esperançadors resultats de participació de la consulta sobre la independència celebrada diumenge, ahir va ser el torn de fer una lectura i posterior valoració en fred de les dades. Malgrat que des de la plataforma Barcelona Decideix no s'han volgut donar xifres segmentades dels vots registrats per districtes, sí que ha transcendit que Gràcia i Sarrià han estat els que han assolit una mobilització més elevada, que supera amb escreix el 18,14% registrat en el conjunt de la ciutat.

En el cas concret de Gràcia, un dels grans bastions de l'independentisme barceloní, aquest percentatge ja s'havia ultrapassat amb certa solvència a les 17 hores. L'Eixample ha estat un dels altres territoris on la resposta ha estat més positiva. No en va es tracta d'un districte amb un perfil polític i social que en les eleccions locals o catalanes acostuma a fidelitzar majories de color nacionalista. Ara bé, la interpretació d'aquestes xifres s'ha d'agafar en pinces, ja que el fet que els electors no tinguessin un col·legi assignat, propiciava que poguessin votar a la zona que més els convingués, contràriament al que passa en unes eleccions oficials.

Per contra, Nou Barris ha estat la zona on la consulta ha tingut més dificultats, ja que la participació ha estat per sota de la mitja de la ciutat i no ha arribat al 50% de la de Gràcia. No es tracta de cap sorpresa, ans al contrari, ja que des de la plataforma Barcelona Decideix ja es donava per fet aquest escenari. Per aquest motiu, el dia 12 de març passat es va organitzar una jornada de votació anticipada que, a la pràctica, ha servit per acaptar el gros de sufragis comptabilitzats al districte. Nou Barris és un dels grans feus, ara en estat letàrgic, del PSC. En alguns barris molt concrets i amb una dinàmica molt complexa de la ciutat –com és el cas del Polvorí, el Morrot o també de les Cases Barates–, l'experiència ha tingut un impacte testimonial.

Recompte finalitzat

D'altra banda, fins ahir al matí no es van donar els resultats finals de les votacions, ja que el recompte es va allargar fins ben entrada la nit de diumenge. No hi ha hagut cap marge per a les sorpreses. Dels 257.645 sufragis aconseguits, un 89,68% (230.590) han estat per al “sí”. Una victòria incontestable. Per contra, el “no” ha sumat 22.626 adhesions, la qual cosa equival al 8,80% del total. La xifra representa un tímid repunt respecte de la de diumenge –7,32%–, amb el 45% escrutat. Aquest resultat final de vots contraris està molt en sintonia amb el que ja es va assolir en altres poblacions de l'arc metropolità com ara Terrassa (7,09%), Sant Boi (9,30%) o Esplugues (11,17%), on en tots els casos, però, la participació va ser molt menor a la de la capital catalana.

Amb aquestes dades sobre la taula, la Coordinadora Nacional de Consultes sobre la Independència es va mostrar ahir convençuda que aquesta participació ciutadana ha permès “desinhibir” la paraula independència del vocabulari, “treure-la de la marginalitat” i “posar-la al centre del debat polític”, en paraules d'un dels seus portaveus, Juli Carbonell.

Un altre dels portaveus de l'entitat, Josep Maria Ximenis, va destacar que el país “ha canviat molt” en els últims anys, i ha passat de ser del català emprenyat al del “català il·lusionat”. Aquesta coordinadora ha avançat que a partir del 30 d'abril constituirà una anomenada assemblea nacional catalana, l'objectiu de la qual és mantenir viu el moviment de participació.

LES FRASES

El país ha passat de ser del català emprenyat al català l'il·lusionat en un nou horitzó
Josep Maria Ximenis
regidor d'arenys de munt
Estem molt satisfets, ja que els voluntaris i la gent s'hi han bolcat molt. Llàstima que ja s'hagi acabat
Carla Carbonell
portaveu de gràcia decideix
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.