Política

Islamistes pro Al-Qaida maten un cooperant italià a Gaza

Arrigoni va aparèixer penjat en un pis de la franja

L'activista sortia en un vídeo difós pel grup Monoteisme i Terra Santa

L'assassinat, ahir a la franja de Gaza, de l'italià Vittorio Arrigoni, un activista propalestí que s'havia instal·lat en aquest territori l'any 2008, va aconseguir estremir igual el govern de Hamas a Gaza, els palestins lleials a l'Autoritat Nacional Palestina a Ramal·là, Israel i la premsa internacional.

Arrigoni va desaparèixer dijous i poc després es va fer públic un vídeo en què una organització favorable a Al-Qaida reivindicava el segrest i aclaria que si un dels seus caps, detingut temps enrere per Hamas, no era alliberat, l'italià seria executat.

En el vídeo, difós per l'organització Monoteisme i Terra Santa, Arrigoni apareixia amb els ulls embenats i ferides a la cara, mentre es veia una mà que li subjectava el cap pels cabells, una escena que en recordava altres de semblants registrades en els últims anys en el marc de la guerra a l'Iraq.

El cos sense vida de l'italià va ser trobat ahir penjat en un apartament buit a Gaza. Els segrestadors van fugir immediatament després de matar-lo. El Ministeri de l'Interior a Gaza va afirmar en un comunicat que Arrigoni havia estat assassinat poc després de la captura.

És el primer segrest d'un occidental a Gaza des que Hamas va aconseguir el govern a la Franja, el juny del 2007. Abans s'havien registrat diversos casos de segrest, generalment molt curts –excepte en el cas d'Alan Johnston, corresponsal de la BBC a la zona, que va estar desaparegut durant alguns mesos–, però cap va acabar de manera tràgica. Fonts de Hamas van assegurar que dos homes ja han estat arrestats i que s'està buscant una tercera persona.

Solidaritat Internacional

La commoció més profunda es va sentir a les files de Solidaritat Internacional, el moviment a través del qual activistes propalestins de diversos països duen a terme activitats a Cisjordània i a la franja. Huwaida Arraf, portaveu de l'organització, va declarar: “Estem tots commocionats per aquest terrible crim sense sentit”. “Els nostres voluntaris no pensen anar-se'n de Gaza”, va afegir-hi immediatament.

En un acte públic en honor d'Arrigoni, a qui els palestins coneixien com “un amic”, figures de Hamas van condemnar l'assassinat. Mahmud al-Zahar, un dels caps de Hamas, va donar a entendre –encara que sense mencionar explícitament ningú– que Israel tenia interès en un atac d'aquest tipus, ja que podria acovardir activistes occidentals propalestins que planegessin participar en grups d'ajuda.

A Israel circulaven ja advertiments a la premsa occidental –alguns dels quals van ser rebuts també per aquest diari– assenyalant que hi havia informacions sobre un segrest d'un italià a Gaza i que era imperiós actuar amb cautela.

Fonts palestines van recordar que Arrigoni, que era un crític dur amb Israel, també s'havia pronunciat contra la influència dels islamistes a Gaza, amb l'esperança que la franja aconsegueixi viure amb més obertura i llibertat.

De fons hi ha una complexa dinàmica: Hamas hauria cooperat més d'una vegada amb alguns dels grups islamistes de línia més dura que la seva a Gaza –com per exemple amb el llançament de coets cap a Israel–, però xocant en altres ocasions amb ells, sempre que considerava que podien suposar una amenaça per al seu poder. Diversos d'aquests grups acusen Hamas de ser massa “liberal” en qüestions religioses.

LA DATA

15.06.07
Hamas
va aconseguir el control total a la franja de Gaza. Des d'aleshores, és el primer segrest que hi ha hagut.

La segona flotilla salparà al maig

Els organitzadors de la segona Flotilla de la Llibertat ultimen els preparatius per salpar rumb a Gaza a final del mes que ve, segons va assegurar ahir des d'Istanbul un dels responsables de la iniciativa, l'activista propalestí Manuel Tapial. Fa gairebé un any de l'assalt israelià a la primera flotilla, en què van morir nou cooperants turcs.

La segona tongada serà més nombrosa, formada per entre 12 i 15 embarcacions amb ajuda humanitària. En total es preveu que s'hi enrolin un miler de persones. En aquesta ocasió, hi haurà un vaixell que podria sortir de Barcelona o de València amb diversos eurodiputats i polítics a bord. “Més de 200 persones donen suport a la iniciativa, entre elles els principals sindicats, associacions de mestres i d'estudiants i ONG”, assegura Tapial.

Els organitzadors argumenten que Israel no té sobirania sobre les costes de Gaza per impedir que la flotilla arribi a port, i es posen a disposició de les Nacions Unides perquè supervisin l'operació. Israel acusava la flotilla d'intentar introduir armes a Gaza, i l'atac va enterbolir la relació diplomàtica amb Turquia.

El govern de Recep Tayyip Erdogan encara no s'ha pronunciat sobre la segona flotilla. Un nou xoc diplomàtic amb Israel podria tenir efectes en la campanya electoral turca del 12 de juny. Un dels organitzadors de la iniciativa és l'organització islàmica IHH, propera al Partit de la Felicitat, que competeix pel vot conservador amb l'AKP d'Erdogan.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.