cultura

cultura

El museu del còmic costarà tres milions d'euros cada any

Les diferents administracions negocien com s'assumiran aquests diners i ja s'aposta per fer un consorci on tingui cabuda el sector privat

La Generalitat i l'Ajuntament, convençuts que les retallades no afectaran l'obra

Tant la Generalitat de Catalunya com l'Ajuntament de Badalona tenen clar que el museu del còmic i la il·lustració obrirà les portes, a molt estirar, a principis del 2014. “És un projecte de present, no de futur”, va afirmar dijous el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Tal és el convenciment que una de les preocupacions actuals és ja la del finançament posterior de l'equipament cultural, que ascendeix a tres milions d'euros, segons es va detallar ahir al Saló Internacional del Còmic de Barcelona, en el marc d'una conferència sobre el projecte de la CACI. Les dues administracions han iniciat converses sobre el manteniment del museu, sense que s'hagi arribat a cap acord. Ara per ara, les principals aportacions a aquest debat van en la línia de crear un consorci obert a totes les administracions, en el qual també pugui tenir cabuda el sector privada. Una part dels tres milions s'ha d'autofinançar amb els diners de les entrades (podrien tenir un preu de 9 euros), amb els ingressos de la botiga o amb el lloguer d'espais.

Un altre interrogant que afecta el futur de la instal·lació és si la Generalitat li atorgarà el distintiu de museu nacional. Tots aquests aspectes van ser motiu de debat ahir al Saló Internacional del Còmic, on es va organitzar una conferència sobre el futur museu del còmic i la il·lustració. A la taula hi havia el director de la cita, Carles Santamaria; Antoni Laporte, de l'empresa Artimetria (assessora en tot el procés), i l'arquitecte que ha dissenyat l'equipament, Miquel Espinet, que va detallar la distribució del futur museu: a la planta baixa hi haurà, a banda dels accessos, la botiga i la xiquiteca o espai per a la canalla. El primer i el segon pis es dedicaran a les exposicions permanents i temporals, mentre que a la tercera planta es localitzarà el centre de coneixement i documentació, més l'auditori. Les dues últimes plantes es reserven per a l'administració i la direcció. Espinet també va detallar que al tradicional edifici de la CACI s'annexionaran dues peces de cristall.

Antoni Laporte, que representa l'empresa que ha participat en l'elaboració del pla director, va indicar alguns dels elements sobre els quals s'ha de començar a treballar de manera imminent: el disseny d'un logotip, la redacció d'un programa d'exposicions, la creació d'una beca d'investigació i l'elaboració d'un web i d'un bloc. És precisament a través d'internet que aquests dies, segons va explicar Carles Santamaria, tots els ciutadans poden fer les seves aportacions sobre com creuen que ha de ser el futur museu, ara rebatejat com a centre d'art del còmic i la il·lustració, nom que permetrà mantenir les sigles de la CACI. Es poden enviar a través de [email protected].

Abans de tot plegat i un cop l'Ajuntament de Badalona ja ha invertit 3,5 milions a rehabilitar la CACI, la Generalitat haurà d'aportar els 8 milions d'euros que són necessaris per enllestir l'actuació, que es podrien repartir en tres anualitats. El calendari que s'ha de desplegar, segons l'alcalde de Badalona, Jordi Serra (PSC), parla d'encarregar el projecte executiu de la segona fase del museu durant aquest any, d'adjudicar el projecte al llarg del 2012 i d'enllestir les obres el 2013. Ara per ara no existeix cap document que comprometi aquesta inversió, però el batlle badaloní confia en la paraula del govern català. “Això ja no s'atura”, va indicar ahir.

Arrenca el segon concurs de còmic

La segona edició del premi internacional Ciutat de Badalona-Caixa Laietana de tires de còmic ha començat el procés d'inscripcions coincidint amb l'inici del 29è Saló Internacional de Còmic de Barcelona. Les persones interessades a participar-hi es poden inscriure telemàticament al web www.nautiluscomunicacio.com/concurscomic fins al 14 d'octubre del 2011. La iniciativa, impulsada per l'editora Nautilus Comunicació i Cultura, es presenta al Saló del Còmic amb un espai on s'explica la curta història del certamen internacional i es recullen els originals del guanyador de la primera edició, José Miguel Fonollosa. El concurs, que se celebra anualment, pretén ser una proposta singular dins el panorama internacional, atès que està reservat, únicament, a tires de còmic en blanc i negre. L'objectiu dels creadors del premi és recuperar el format primigeni d'expressió del còmic. Els participants hauran de presentar deu tires de còmic en blanc i negre que tinguin un nexe comú i que siguin totalment inèdites. L'organització admet originals en català, castellà, anglès i francès. El guanyador del certamen rebrà un premi de 3.000 euros i l'obra guanyadora es publicarà en un dels productes diaris del Grup El Punt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.